Korekcija izgleda

Jedno su vrijeme vrlo popularne bile emisije o plastičnim operacijama i drugim zahvatima koji, u manjoj ili većoj mjeri, mijenjaju izgled osobe. Nekada su takvi zahvati bili rezervirani za imućne ljude, danas to nije slučaj. Umjetni nokti, obrve, trepavice, razni umetci – to je “must have” ili “must be”.

Triplets, Identical, Women, Poses

Tijekom povijesti i u gotovo svim civilizacijama uzdizala se ljepota, mladost, savršenstvo… No, danas možda više nego ikad. 
Ljepota „vrišti“ sa svih strana (jumbo plakata, TV ekrana, interneta…) i prosječnoj osobi jako je teško ne osjetiti se manjkavo.

Manje se govori o tome kako ostati mlad duhom, kako popraviti kvalitetu življenja, kako biti zadovoljan sobom, izgraditi osobnost, karakter, naglasiti svoju unutarnju ljepotu… Pojam ljepote koji nam se nameće površan je i iskrivljen.

Vanjski izgled jedna je strana medalje. Češće nego mislimo i uistinu – manje važna. Postoje prelijepi ljudi, žene i muškarci, kojima ne smetaju njihove nesavršenosti na tijelu. One su dio njih, čine ih jedinstvenima naglašavajući snagu njihova karaktera.

Tiffany, Tiffany Co, Luxury, Blue

Takve osobe poručuju: „Hej, ja nisam samo moj nos, ja sam pametan, duhovit, zabavan, lijepo plešem, dobar sam kolega…“ . To su mahom samopouzdane, snažne osobnosti.

Odluka o korekciji nekog dijela sebe vrlo često priča je o niskom samopouzdanju, o slaboj volji, nepromišljenosti i ispunjavanju tuđih očekivanja. Malo je tu kontakta sa samima sobom. Priča obično ne završava na jednoj korekciji i zadovoljstvu. Gotovo u pravilu jedna korekcija vuče drugu, dok stvarni problem ostaje.  

Svakoj kirurškoj pomoći trebala bi prethoditi psihološka pomoć. Naročito među mlađom populacijom. Pravovremeni razgovor o stvarnim motivima i očekivanjima sigurno bi smanjio broj osoba koje se odlučuju na taj korak.

Nema ništa loše u želji da budemo lijepi. Sve dok to ne postane naša najvažnija preokupacija i dok njeno (ne)postizanje ne upravlja našim osjećajem zadovoljstva životom.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar