Izolacija može potaknuti ili povećati osjećaj usamljenosti i tjeskobu

Smanjeni socijalni kontakti, prekid sa svakodnevnim rutinama, samoizolacija, neizvjesnost, zabrinjavajuće vijesti, stalna uzbuđenost, napetost, budnost i sl. pobuđuju u nama niz, mahom neugodnih osjećaja koji, ukoliko potraju, mogu narušiti naše mentalno zdravlje.

Provođenje vremena u vlastitim domovima, bez uobičajenih aktivnosti i socijalnih kontakata povećava mogućnost da se intenziviraju posebno osjećaji usamljenosti i izoliranosti. Ovakva situacija  teže pada osobama koje žive same, osobama koje nemaju razvijenu socijalnu mrežu i podršku svojih bližnjih (obitelji i prijatelja), osobama koje su u prošlosti proživjele slična neugodna iskustva, osobama koje su sklone depresiji ili nekim drugim mentalnim poremećajima i bolestima.

Ovo je situacija izazovna za sve i stoga je važno stati i razmisliti što možemo poduzeti kako bismo zaštitili svoje mentalno zdravlje i ostali stabilni. Npr. sigurno postoje stvari za koje u redovnom razdoblju nismo imali dovoljno vremena. Možda nešto od toga možemo prakticirati sada: čitati, baviti se nekim kreativnim radom poput slikanja, crtanja, izrade nakita, izrade čestitki, obaviti neke popravke po stanu, vježbati, meditirati ili moliti, pospremiti ormare, ladice, podrume, spremišta, isprobati nove recepte, igrati društvene igre i dr.

Uistinu je važno da vrijeme provodimo konstruktivno, ali i da se opustimo i zabavimo, osjećamo korisni. To će povećati razinu zadovoljstva i umanjiti negativne osjećaje. Na internetu je dostupan cijeli niz stranica s online edukacijama. Možda je ovo prilika da unaprijedimo svoje znanje engleskog ili krenemo s učenjem nekog novog stranog jezika, usvojimo neka druga znanja.

Poželjno je disciplinirati se po pitanju praćenja vijesti. Opća povezanost rezultira time da informacije putuju brzo, odsvuda i od strane svakoga, što često stvara pomutnju, potiče paniku i negativizam. Treba se informirati iz službenih i provjerenih izvora i ne činiti to prečesto jer se čestim praćenjem mentalno vraćamo ka problemu i onemogućavamo si predah i usmjeravanje na nešto drugo.

Za one koji su inače aktivni na društvenim mrežama ovo je prilika da taj aktivizam usmjere ka podršci, poticanju odgovornosti, suosjećanja, solidarnosti s građanima širom svijeta (#ostanidoma i #budimotujednizadruge).

Predlažemo kreiranje dnevnog rasporeda. Oni koji nežive sami mogu ga podijeliti ili napraviti u dogovoru s ukućanima. Vrijeme će prolaziti brže, osjećat ćemo se bolje, uz to napravit ćemo nešto korisno i kasnije si biti zahvalni zbog toga.

Preporučamo vježbe mindfulnessa (mentalna vještina upravljanja pozornošću) koje se lako pronađu online, a pokazale su se vrlo korisnima za nošenje sa stresom i održavanje mentalnog zdravlja.

Današnji komunikacijski kanali omogućavaju nam da smo u stalnom kontaktu s bliskim i dragim ljudima. U nemogućnosti da se družimo ‘uživo’ možemo se čuti pa i vidjeti preko video poziva, razgovarati, izreći što osjećamo, podijeliti zabrinutost (koja onda bude manja) ili pružiti podršku jedni drugima (što povećava zadovoljstvo).

Dopušteno je izaći u šetnju s kućnim ljubimcem (izbjegavajući kontakte s drugim ljudima), izaći u prirodu, na svježi zrak, na sunce.To ima blagotvoran utjecaj na mentalno zdravlje i poželjno je barem jednom dnevno uz mjere opreza (prema službenim preporukama).

Imate li vlastiti vrt ovo vrijeme možete iskoristiti za sadnju, okopavanje, izrađivanje ukrasa, pranje terase i pripremu istih za druženja i kavice, kad dođu topliji dani i prođe ova kriza s koronavirusom.

Uvijek je dobro vrijeme za kreativne aktivnosti. One nas umiruju, opuštaju i usredotočuju (na ovdje i sada).

Valja iskoristiti vrijeme i za odmor. Spavati malo dulje, odrijemati tijekom dana, dozvoliti si malo lijenosti (naglasak je na malo i povremeno jer lijenost brzo obuzme one koji joj se prepuštaju u prevelikim dozama).

Planovi za provođenje vremena ne trebaju biti ‘nabrijani’. Važno je da su realni i ostvarivi. I ako ne uspijemo obaviti sve što smo isplanirali ne trebamo biti prestrogi prema sebi. Osjetimo se, osluhnimo se…

I ovo će proći. I iz toga ćemo izaći snažniji, svjesniji, mudriji…

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar