Izradite svoju zaštitnu masku za lice

Vrijeme je pandemije COVIDa-19 i gdje god išli moramo imati sa sobom zaštitnu masku za lice. U neke prostore i prijevozna sredstva nije moguće ući bez zaštitne maske za lice. One u trgovinama i ljekarnama neosnovano su skupe i k tome jednokratne.

Corona, Virus, Pandemic, Mask, Mouth Guard, Covid-19

Jedna od mogućnosti za izbjegavanje kupnje maski je home-made izrada maske od starih tkanina, marama ili stare majice koja nam više ne treba. Naravno, to možemo samo u slučaju da nemamo potrebu za medicinskom zaštitnom maskom koja pruža veću razinu zaštite.

Ove hand-made zaštitne maske pružaju nam samo ograničenu zaštitu i uglavnom dobro služe u svrhu odvraćanja od diranja lica rukama (posebno kod djece) što je također jako važno u prevenciji infekcije virusom COVID-19.

Poželjno je napraviti nekoliko maski, tako da ih uvijek možemo imati pri ruci (npr. dok se jedne peru, druge koristimo, jednu možemo držati u automobilu, drugu u torbici koju uvijek nosimo sa sobom i sl.).
Važno je održavati ih čistima (redovito prati u perilici) i redovito mijenjati.  

Također, za bolju zaštitu poželjno je napraviti masku od dva sloja tkanine ili od onih tkanina koje su manje prozračne, gušćeg tkanja. Čestica virusa COVID-19 je sferična, promjera približno 0,125 mikrometara (CCA devetstoti dio širine vlasi ljudske kose).

Za izradu je obično potrebno relativno malo materijala i pribora: škare, tkanine, gumice za kosu ili trakice, igla, konac ili ljepilo za tkanine.

U nastavku teksta primjeri su home-made izrada pa izaberite koji vam najviše odgovara.

Važno!
Uz zaštitnu masku preporuka je držati socijalnu distancu, redovito i temeljito prati ruke sapunom i toplom vodom, održavati higijenu doma i dezinficirati dodirne površine u domu i na poslu.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar