Jabuka – kraljica voća

Već u starom vijeku jabuka je bila cijenjena i upotrebljavala se u ljekovite svrhe. Njezina vrijednost je u njezinoj aromi, slatkoći i ljepoti.

Pripada porodici ruža. Drvo jabuke može rađati i do 100 godina, a najveća ikad ubrana jabuka na svijetu bila je teška 1,5 kg. Bere se uglavnom ručno. Danas postoji preko 8000 sorti jabuka. Apples, Basket Full, Set, Crop, Food

Prema vremenu sazrijevanja razlikujemo rane ili ljetne, srednje rane ili jesenske i kasne ili zimske jabuke. Dijelimo ih i prema obliku (okrugle, šiljate, rebraste…), ali i prema boji (crvene, žute, zelene…).

Plod jabuke sadrži 90% vode, šećere (glukozu, fruktozu i saharozu), organske kiseline (omjer šećera i kiselina određuje slatkoću jabuke), sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline (u malim količinama), aromatične tvari, boje (klorofil, karotenoidi i antocijanidin), vitamine i minerale (posebice kalij), pa čak i masnoće (u sjemenci).Blossom, Crab Apple, Tree, Flowers

Jabuku je najbolje konzumirati pola sata uoči obroka ili nekoliko sati poslije jer ona kroz želudac prolazi unutar 15-20 minuta i brzo se resobira.

Jabukom unosimo puno vode, vitamina i minerala, te vlakana koji pomažu u regulaciji stolice i daju osjećaj sitosti, a pojačava se i lučenje mokraće. 

Zbog toga što sadrži tanin i „steže“ stolicu, poželjna je i u dijetama protiv proljeva. Pravi je melem za izmučeni probavni sustav.Apple, Bite, Diet, Eat, Face, Female

Pektin i tanin kao djelotvorne tvari u jabuci pomažu u snižavanju povišenog kolesterola. Opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija ponajviše zbog sadržaja vitamina C. Dobro djeluje na krv i rad srca. Bogata je i fluorom pa sprječava karijes te jača i štiti zubno meso. Polaganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini. Uspješno gasi žeđ i osvježava nakon napornog treninga.

Apple, Healthy, Fruit, Vitamins, NatureMožda niste znali da je u podizanju raspoloženja uspješnija čak i od čokolade! K tome smiruje i ublažuje neurozu i razdražljivost te je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.

Najbolje je jabuku gristi (izvrsna njega zubi), sok piti svježe iscijeđen (da ne stoji duže od pola sata).

Niste li sigurni u podrijetlo jabuke koru je najbolje oguliti. U suprotnom, koru je poželjno pojesti. Konzumiranje jabuka i pijenje soka od jabuka korisno je za izbacivanje otrova iz organizma, za dobar san, kod visokog tlaka, vrtoglavice, pretilosti, glavobolje, migrene, proljeva, povraćanja i mnogih drugih bolesti i stanja.

20. listopada obilježavamo Svjetski dan jabuka.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar