Jagode

Jagoda (lat. Fragaria vesca) pripada porodici ruža…

U našim krajevima tradicionalno se uzgaja u vrtovima, a tu su i šumske jagode koje pronalazimo po brdskim i planinskim šumskim čistinama, na osunčanim i polusjenovitim položajima. Jagode rastu na vlažnom, bogatom i propusnom tlu.

Pored divlje šumske jagode postoje brojne uzgojene vrste većih ili manjih plodova, raznih oblika. Jagoda sadrži veliku količinu betakarotena,cake-1776661_640 kalij, kalcij fosfor, željezo, katehinski tanin, fragarin, galotanin, flavonoid, nešto eteričnog ulja, te salicilnu, limunsku i vinsku kiselinu. Tu su vitamini B1 i B2, tepuno vitamina C. Jagode su niskokalorično voće (100 g svježih jagoda ima samo 40 kalorija). No, olovica njezina šećera je voćni šećer pa se dijabetičarima savjetuje konzumacija s oprezom. Sočne, mirisne i slatke jagode su pravi užitak za nepce.

Ljekovita svojstva šumske jagode
Plod šumske jagode poboljšava krvnu sliku, koristi se protiv skleroze krvnih žila i povišenog tlaka; za 
sprječavanje grušanja i lijepljenja krvi. Od listova i korijena jagode pripravlja se čaj za grgljanje i ispiranje upaljene sluznice. Čajem od listova šumske jagode pospješuje se oporavak nakon bolesti, a   njime liječimo i bubrežne bolesti. Šumske jagode dobre su i za reumatičare, za oboljele od artritisa i raka, a povoljno djeluju i na organizam osoba oboljelih od multiple skleroze. Jagode su najljekovitije  kada se jedu svježe, odnosno sirove.

Vrtne, uzgojene jagode nemaju ljekovitih svojstava.

Mogu se servirati uz šlag, djeca vole jagode umakati u šećer, a jako je ukusno i zdravo jagode poslužiti prelivene medom od bagrema. Osobe koje izbjegavaju kalorije mogu ih pojesti same ili uz dodatak finog jogurta pomiješanog s malo meda. Tu su i nebrojene slastice, kreme i kolači kojima se možemo obradovati tijekom sezone jagoda.

Photo courtesy of Pixabay

 

ostavite svoj komentar