Jagode

Jagoda (lat. Fragaria vesca) pripada porodici ruža…

U našim krajevima tradicionalno se uzgaja u vrtovima, a tu su i šumske jagode koje pronalazimo po brdskim i planinskim šumskim čistinama, na osunčanim i polu-sjenovitim položajima. Jagode rastu na vlažnom, bogatom i propusnom tlu.

Pored divlje šumske jagode postoje brojne uzgojene vrste većih ili manjih plodova, raznih oblika. Jagoda sadrži veliku količinu beta-karotena,cake-1776661_640 kalij, kalcij fosfor, željezo, katehinski tanin, fragarin, galotanin, flavonoid, nešto eteričnog ulja, te salicilnu, limunsku i vinsku kiselinu. Tu su vitamini B1 i B2,  vitamin C. Niskokalorično su voće (100 g svježih jagoda ima samo 40 kalorija). No, polovica njezina šećera je voćni šećer pa se dijabetičarima savjetuje konzumacija s oprezom. Sočne, mirisne i slatke jagode su pravi užitak za nepce.

Ljekovita svojstva šumske jagode
Plod šumske jagode poboljšava krvnu sliku, koristi se protiv skleroze krvnih žila i povišenog tlaka, za
sprječavanje grušanja i lijepljenja krvi. Od listova i korijena jagode pripravlja se čaj za grgljanje i ispiranje upaljene sluznice. Čajem od listova šumske jagode pospješuje se oporavak nakon bolesti, a  njime se liječe i bubrežne bolesti. Šumske jagode dobre su i za reumatičare, za oboljele od artritisa i raka, a povoljno djeluju i na organizam osoba oboljelih od multiple skleroze. Jagode su najljekovitije  kada se jedu svježe, odnosno sirove.Strawberry, Red, Fruit, Food, Healthy

Vrtne, uzgojene jagode nemaju ljekovitih svojstava.

Mogu se servirati uz šlag, djeca ih vole jagode uvaljati u šećer, ukusno je i zdravo jagode poslužiti prelivene medom od bagrema. Osobe koje izbjegavaju kalorije mogu ih pojesti same ili uz dodatak finog jogurta pomiješanog s malo meda. Tu su i nebrojene slastice, kreme i kolači kojima se možemo obradovati tijekom sezone jagoda.

Jednostavno su preosjetljive na plijesni i brojne druge nametnike i stoga se tretiraju mnogim pesticidima. Stoga savjetujemo temeljito pranje i potom korištenje octa i sode bikarbone. Alkoholni ocat izvrstan je za ubijanje svih štetnih mikroba na voću, a soda bikarbona dobro sredstvo za izvlačenje štetnih toksina iz voća, Voće se prvo ostavi namakati u otopini octa i vode u omjeru 1:4, dvadesetak minuta. Nakon toga se može malo isprati te ostaviti u otopini sode bikarbone i vode. Nakon toga jagode valja temeljito isperati pod mlazom vode.

Najbolji izbor su organski uzgojene jagode, one iz ekološkog uzgoja ili od provjerenih proizvođača. One se mogu isprati samo vodom i konzumirati.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar