Jednostavni savjeti za čišćenje perilice rublja

Mislite li da perilicu rublja ne treba čistiti – varate se. Svi kućanski uređaji troše se i prljaju korištenjem, u većoj ili manjoj mjeri.  

Čišćenje gumene brtve

Neodržavana perilica rublja može imati lošije rezultate pranja i širiti neugodne mirise (kad se zbog nečistoća i vlage stvori plijesan).

Free washing machine to wash cleaning illustration

Preporuka je očistiti je barem jednom mjesečno. U gumi se skupljaju vlasi, dlake i sitni otpaci koji mogu uzrokovati neugodne mirise. Za čišćenje gume dovoljno je smočiti krpu toplom vodom i temeljito čistiti (prstima) udubljenje u gumi i povaditi zaostale predmete i nečistoće. Kako ne bi izgubila elastičnost gumu je poželjno povremeno premazati glicerinom.
Kako bi izbjegli plijesan nakon pranja vrata perilice treba ostaviti otvorena da se dobro osuši.   

Čišćenje bubnja

Bubanj ne treba čistiti često, biti će dovoljno dva puta godišnje. Za čišćenje će trebati alkoholni ocat, soda bikarbona, voda. U pretinac za deterdžent uliti pola litre octa, u bubanj pola šalice sode bikarbone. Zatim uključiti perilicu na najdulji program s najvišom temperaturom. Jednostavniji (i manje temeljit) način je poprskati ocat po unutrašnjosti bubnja i dobro ga očistiti krpicom.

Čišćenje filtera

Filter na perilici treba čistiti pomoću octa (da otopi kamenac na filteru). Za to treba uključiti ciklus pranja koji uključuje uzimanje octa iz pretinca za deterdžent.

Čišćenje pretinca za deterdžent

Pretinac najprije treba izvaditi, Ukoliko su na njemu preostale naslage deterdženta, potrebno je ladicu staviti namakati u ocat. Nakon toga valja ju dobro izribati četkom, sa sodom bikarbonom.
Pretinac za deterdžent potrebno je čistiti češće nego ostale dijelove, barem svaka dva mjeseca.

Čišćenje pumpe

Najprije treba provjeriti  je li zatvoren dotok vode. Tada treba otvoriti servisni poklopac i pričekati da iz nje iscure ostaci vode. Kada je sva voda iscurila, poklopac pumpe treba odviti i očistiti ju od stranih predmeta (u slučaju da ih ima).

Pravilno održavanje perilice uključuje i njeno redovito čišćenje. To produljuje njen životni vijek i smanjuje mogućnost kvarenja.

Važno je:

  • nakon pranja ostaviti perilicu otvorenom i obrisati gumu
  • češće čistiti gumenu brtvu (pokupiti nakupljene dlake i ostalu prljavštinu)
  • umjesto omekšivača povremeno koristiti alkoholni ocat (dobar je i za perilicu i za robu)
  • stavljati manje deterdženta (od prevelike količine ostaju naslage na perilici i ostaci na rublju
  • ne pretrpavati perilicu
  • koristite funkciju samopranja ako je perilica ima

Image by Andy from Pixabay
Image by taraghb from Pixabay

ostavite svoj komentar