Jež – korisna životinja u vrtu

U našem podneblju žive bjeloprsi ježevi (Erinaceus concolor), samotnjaci koji se kreću isključivo noću. Rađaju se u lipnju i srpnju, u prosjeku žive oko pet godina. Prepoznatljivi su najviše po svojih 6000 bodlji. Kad osjeti opasnost jež se sklupča u loptu. Ima malo prirodnih neprijatelja (jazavac, sova, lisica i kuna) i rijetko obolijevaju. Glavni krivac za sve manji broj ježeva je čovjek, sve veći broj prometnica na kojima stradava velik broj ježeva, naročito u doba parenja. Ježevi stradavaju i od otrova za štakore, zbog zagađenosti, intenzivne poljoprivrede i drugog.  

Ježevi žive u ruralnim i u urbanim sredinama, gdje god nađu malo zelenila. Najsretniji su u živicama, koje ih štite od grabežljivaca i gdje pronalaze hranu. Hrane se korijenjem i voćem, sjemenkama, puževima, ličinkama insekata, žabama, gušterima, ptičjim jajima, krticama, rovkama, miševima i drugim.

Uglavnom kopaju vlastit brlog, u gustoj vegetaciji, u pravilu s dva ulaza. Želite li u svom vrtu imati ježa i pobrinuti se da ima dom važno je kućicu napraviti od neobrađenog drva (bez boje i laka) i postaviti ju na sjenovito i mirno područje vrta.

Ježa možemo hraniti:

  • gotovom hranom za ježeve iz ZOO trgovine
  • konzerviranom ili dehidriranom hranom za mačke
  • kuhanim jajima

Ježa ne treba hraniti sa:

  • mlijekom
  • kruhom
  • zeljastim povrćem

Svatko od nas može pridonijeti rastu populacije ovih korisnih životinjica. Prvenstveno nekorištenjem kemikalija u vrtu, provjeravanjem trave prije košnje, pravljenjem rupa u ogradama za prolazak ježeva, ostavljanjem prikladne hrane, pravljenjem kućice za ježa.
Sve u svemu, ništa naporno, a može učiniti veliku razliku za malo bodljikavo stvorenje.   

Kako napraviti kućicu za ježa:

https://youtu.be/C6Mp6VjC7Ho

Image by Hans Benn from Pixabay 

ostavite svoj komentar