Jučer guma…

…danas podloga za igralište, sutra tegla za cvijeće…

Veliki broj odbačenih automobilskih guma zagađuje okoliš. Postoji niz dobrih tehnologije recikliranja guma i treba ih koristiti jer je guma korisna i vrlo upotrebljiva sirovina.
Reciklirane gume mogu se koristiti za prozvodnju brojnih uporabnih proizvoda, stoga predstavljaju vrijednu sirovinu. U postupku reciklaže ne stvaraju se daljnje otpadne tvari i ne postoje štetne emisije u okoliš. Postoje i druge mogućnosti poput protektiranja (obnove gume), a gume se mogu i izvesti i ponovno upotrijebiti i u postrojenjima izvan zemlje.

Protektiranje (regeneracija) i ponovna upotreba auto-guma
Ponovnom upotrebom i regeneracijom guma smanjuje se količina otpada, a štedi se i novac. Takve gume nezasluženo prati loša reputacija.

Komadanje gume
Ukoliko je guma jako istrošena najbolje rješenje je reciliranje. Reciklirana guma koristi se za cijeli niz novih uporabnih predmeta i proizvoda. Tehnološkim postupcima guma se usitnjava, prosijava i granulira, pomoću magneta odvaja se čelik.

Otpadna guma kao gorivo
U Europskoj uniji i SAD-u otpadne autogume donedavno su se najviše upotrebljavale kao gorivo za dobivanje energije u proizvodnji cementa, papira, u termoelektranama i drugim industrijskim kotlovima. Ovaj vid zbrinjavanja guma ima nedostatak koji se očituje kroz emisiju plinova iz postrojenja za sagorjevanje (posebno dioksina) koji truju zrak i vode.
Odvojeno sakupljanje i reciklaža otpada trebala bi imati prednost u odnosu na njegovu upotrebu u energetske svrhe. Spaljivati umjesto reciklirati (ili izvoziti za recikliranje), odraz je nemara prema okolišu i zdravlju ljudi.

Ispitivanja novih načina za recikliranje gume se nastavljaju. Neka rješenja obećavaju više, neka manje. Većina postupaka je zasnovana na određenim oblicima devulkanizacije – prekidnja sumpornih mostova između polimernih lanaca u gumi. Sumporni mostovi nastaju tek u postupku vulkanizacije i gumi omogućavaju da zadrži oblik i elastičnost u ekstremnim vremenskim uvjetima. Istovremeno, ova karakteristika otežava topljenje guma i izlijevanje novih proizvoda, odnosno recikliranje.

Ekološka svijest i kreativna snaga
U svijetu postoje razne tehnologije za recikliranje guma i proizvodnju raznih uporabnih predmeta. No, jedan lijep primjer dolazi iz kućne radinosti. To je primjer Australke Catherine zaljubljene u vrtlarstvo,koja je započela izradu posuda za cvijeće od recikliranih automobilskih guma. Od kućne radinosti za vlastite potrebe razvio se značajan poslovni projekt proizvodnje uporabnih predmeta za vrt od recikliranih materijala pod nazivom UBeauty. Posude su lagane, izdržljive, otporne i lijepe. Mogu se koristit u kući i u vrtu.

Postoji li dobra volja i svijest o važnosti recikliranja doći će i nove ideje, poput ove…

ostavite svoj komentar