Što kada dijete laže roditeljima?

Razloga za skrivanje istine, prešućivanje i laganje može biti bezbroj. Navest ćemo samo one najčešće.

Previsoka očekivanja
Psiholozi kažu da letvicu uvijek treba postaviti malo više nego što mislimo da naše dijete može preskočiti. Postavimo li je previsoko dijete će nastojati ugoditi nam i zadovoljiti naša očekivanja, barem pričom. Neće nam priznati istinu, prešutjet će ili izmisliti priču za koju je uvjereno da će „proći“.

Read, Book, Boy, Child, Kid, Student, Think, Teen, Test

Autoritarni odgoj
Ovaj stil odgoja karakterizira roditelj koji je suzdržan prema djetetu, strog i nesklon iskazivanju nježnosti i ljubavi. Komunikacija između roditelja i djeteta je podložna pravilima. Autoritarni roditelji djetetu postavljaju previše visoke ciljeve u želji da odgoje poslušno dijete. Roditelji koji prakticiraju  autoritaran stil odgoja djeci šalju poruku da moraju “surađivati” („Zato što ja tako kažem“) i biti poslušni (pod pritiskom kazne, srama, nedostatnog iskazivanja ljubavi i dr.). Dijete koje odgaja autoritaran roditelj može biti poslušno, doduše, samo zato jer je na to prisiljeno. To dijete ne usudi se sve govoriti roditelju i zato nerijetko počinje prešućivati, skrivati istinu, lagati.

Savršeni roditelj
Ovo je inačica prevelikih očekivanja. Roditelj koji o sebi priča u superlativima, na način da sebe uvijek prezentira u najboljem svjetlu, kao da je uvijek bio najbolji i nepogrešiv, djetetu nabija osjećaj manje vrijednosti ili pak grižnje savjesti zbog toga što ne uspijeva dostiži razinu svog roditelja. Budući da savršeni roditelj ne postoji valja nam se tako i ponašati. Pokazati djetetu da je griješiti ljudski, što ne znači da ne treba preuzeti odgovornost za pogrešku. Dapače, iz nje bi trebalo nešto naučiti i popraviti štetu ako se može.

Nesložni roditelji
Kada roditelji ne surađuju i kada su skloni konfliktima dijete zna pribjeći laganju ne bi li zadovoljilo roditelja, pomirilo roditelje ili iskoristilo nesuradnju da postigne nešto što želi. Posebno je loše pred djetetom govoriti protiv drugog roditelja i općenito se svađati pred djetetom.

Mirror Frame, Frame, Mirror, Isolated, Wooden Frame

Loš primjer
Roditelj koji je sklon laganju, pretjerivanju, prešućivanju, manipulaciji i drugim neprihvatljivim ponašanjima daje djetetu negativan primjer koji će dijete vrlo vjerojatno slijediti jer je njemu roditelj najveći autoritet i ogledalo u kojem se ogleda. Onaj roditelj koji to ne uviđa nego još i kažnjava dijete zbog toga samo ga uči da nadmaši svog učitelja.  

Smatramo li da nešto treba promijeniti kod djeteta prvo bismo trebali pogledati u sebe i pokušati vidjeti trebamo li to nešto mijenjati kod sebe.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar