Kako biti prihvaćen

Novi posao, novo dokazivanje…

Promjena posla važna je životna promjena koju prati određena razina stresa. Osim novog posla kao takvog pred nama je i nova radna okolina u koju se treba uklopiti. Novi posao je prilika za nove početke, za korigiranje, za učenje na pogreškama.
Da biste dobro započeli važno je sljedeće:

Pažljivo slušajte i promatrajte novo okruženje. Nastojte se uklopiti u postojeće odnose. Smatrate li neke odnose neprihvatljivima ne reagirajte ‘na prvu loptu’. Budite strpljivi i sačekajte prigodan trenutak ili vrijeme za uvođenje promjena. Pri tome budite susretljivi i obazrivi prema kolegama.

Ručak, poslovno putovanje ili after-work-party prilike su za bolje upoznavanje sa kolegama. U početku je bolje izbjegavati osobne razgovore, intimna pitanja i sl. U takvim prilikama pokušajte zapamtiti neke važne činjenice o svojim kolegama – imena djece, datum rođenja, hobi i sl. što vam može poslužiti za bolju komunikaciju. Pokušajte što prije zapamtiti imena svojih kolega.

Izbjegavajte širenje glasina i ogovaranje kolega.

Osobe sa smislom za humor obično su bolje i brže prihvaćene u novoj sredini. Smijeh i šala odličan su element povezivanja. Izbjegavajte cinizam, crni humor, proste viceve, politiku. To je klizav teren i uvećava priliku da se nekome zamjerite.Primjenite tehniku malih razgovora (tzv. small talk). Lagane teme, lepšave teme uvijek prolaze.

Izbjegavajte dosadne teme (gužva u prometu, ružno vrijeme i sl.) i ponavljanje.
Dogodi li vam se pogreška, ispričajte se, našalite na svoj račun i krenite dalje. Tko radi, taj i griješi. Osobama koje su nove na poslu takvo što uglavnom sene zamjera.

ostavite svoj komentar