Kako debljina utječe na samopouzdanje djeteta?

Društvo i mediji nam šalju dvostruke poruke: ukusne obroke pripremljene na brzinu, razne vrste novih prehrambenih proizvoda te vitke ljude koji te proizvode konzumiraju i razna sredstva za mršavljenje te pomagala da izgledamo vitkije.

Iz toga možemo pročitati slijedeće: Jedite ukusnu hranu, budite vitki, a mi ćemo vam pomoći da skinete suvišne kilograme ako ih dobijete. Ili da barem izgledate vitkije.

Naravno da je teško ostati vitak jedući sve te zamamljive zalogaje. Hrana koju gledamo na reklamama potiče nas da ustanemo i otvorimo naš frižider ili smočnicu. Što sa debljinom?

Debljina nikome nije ugodna. To je kao da sa sobom uvijek nosimo kofer težak 5, 10, 15, 20 kilograma. Je li se lako kretati sa takvim koferom? S njime obavljati jutarnju higijenu, oblačiti se s tim koferom, odlaziti na posao ili školu, tamo koncentrirano izvršavati zadatke, vraćati se kući noseći taj kofer, obavljati druge aktivnosti s njime, lijegati u svoj krevet s tim koferom koji morate negdje smjestiti… to umara odraslog čovjeka koji se s time teško nosi.

Većina ljudi razmišlja o tome kako skinuti te suvišne kilograme, osjeća se nezgrapno, nespretno, u nekim trenucima posramljeno, s osjećajem krivice i poljuljanog samopouzdanja. Djeca to doživljavaju još teže. Često se povlače u sebe, najradije bi da su nevidljivi. Neki reagiraju upravo suprotno: formiraju grube oblike ponašanja kako bi se na taj način obranili od eventualnih napada. Iznutra se osjećaju zapravo krhko i ranjivo. Često su usamljena. Ne pričaju rado o svom problemu s težinom. Slušaju komentare na svoj račun. Komentare koji bole i odrasle. A nerazvijenu dječju psihu frustriraju, nekada i traumatiziraju.

Ivana Grabar,prof.pedagogije,
integrativni gestalt terapeut
www.osobniterapeut.com

“Young Woman In Depression”- Image courtesy of David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar