Kako dijete odviknuti od dude

Ukoliko ste uvjereni da je vrijeme da vaše dijete ostavi dudu (i to ste razriješili sa sobom) naći ćete način kako to postići.

Vaš zadatak je biti roditelj i pobrinuti se za dobre izbore za vaše dijete. Nakon druge godine više nema dvojbe – duda nije poželjna. Nije problem ukoliko se vrijeme odvikavanja malo produži…

Poklanjanje dude
Djeca ne vole biti ‘male bebe’. Objasnite im da su narasli i da im duda više nije potrebna. Možete pokušati nagovoriti svog malca da dudu poklonite onome tko dudu još treba, nekoj maloj bebi. Ovo neće upaliti sa svom djecom, ali sa nekom hoće.

Probušena duda
Ukoliko na vrhu dudice malo zarežete djetetu ćete onemogućiti dudanje. Pokušajte mu objasniti da s e to dešava zato što je preveliko za dudanje, zato što zubići oštećuju dudu i sl.

Trgovina
Ovoj metodi roditelji najčešće pribjegavaju. U zamjenu za dudu dijete dobije željenu igračku. Manjkavost ove metode je nejčešće roditeljska popustljivost i dječja upornost. Nakon što se izdovolje nove igračke, djeca traže dudu natrag.

Nagrađivanje
Svaki puta kada dijete odluči zaspati bez dude, odreći se dude dio dana i sl. nagradite ga plusićem ili zvjezdicom. Kada skupi dogovoreni broj zvjezdica slijedi ‘prava’ nagrada. Nešto što dijete želi. Nemojte pretjerivati. To može biti izlazak na sladoled, odlazak na bazen, u zološki vrt i sl.

Pomoć šire obitelji i prijatelja
Napomenite svojim bližnjima kako očekujete da vam pomognu u nastojanju da dijete odviknete od dude. Molite za razumijevanje i podršku. Ukoliko dijete ima neku osobu kojoj je posebno privrženo, pomoć te osobe može biti dragocjena.

Knjige/priče
U knjižnicam ima knjiga i na tu temu. Posudite i čitajte djetetu te priče. Kroz priče i razgovore potičite ga da se odluči ostaviti dudu.

Što je neprihvatljivo kod odvikavanja?

Nikako nemojte dijete omalovažavati i ponižavati. Ucjenjivanje također nije u redu.
Ukoliko je dijete u fazi kada proživljava neki stres ili veliku promjenu (polazak u vrtić, dolazak prinove u obitelji, selidba i sl.), odgodite odvikavanje za kasnije.
Nedosljednost roditelja zbunjuje djecu. Kada se odlučite za odvikavanje i odaberete određenu metodu nastojte ostati ‘na liniji’. Dijete će pokušavati promijeniti vašu odluku svim raspoloživim oružjem (suzama, upornim moljakanjem, ucjenjivanjem ne-jelom, ne-spavanjem i sl.).

Pokažite mu što znači biti roditelj. Zagrlite ga, recite mu da ga razumijete, da znate koliko mu je teško, ali izdržite. Jer je to dobra odluka za vaše dijete.

ostavite svoj komentar