Kako do boljeg razumijevanja s djetetom

Mnogim je roditeljima pravi izazov dobiti posluh od djeteta. Niti jedno zdravo dijete neće uvijek poslušati, baš kao što neće uvijek ne poslušati, određena doza buntovnosti prirodna je i zdrava.

Problem postoji onda kada svakodnevno imamo problem s neposluhom i kad dijete opetovano odbija učiniti ono što roditelj od njega/nje traži. I za dijete i za roditelja takva je situacija neugodna i nezdrava.

U nastavku teksta navest ćemo nekoliko odgojnih metoda koje mogu doprinijeti boljem razumijevanju između roditelja i djeteta.

NJEGOVANJE UZAJAMNOG POŠTOVANJA I BLISKOSTI
Poštovanje i bliskost temelj su roditeljskog odnosa. Njegujemo li takav odnos s djetetom njegov posluh neće biti izraz straha ili rezultat vike i ucjenjivanja već poštovanja i ljubavi prema roditelju.
Bliskost roditelja i djeteta podrazumijeva međusobnu povezanost, uzajamnost, poznavanje i ljubav.
Ona ne isključuje postavljanje granica i autoritet, oni prirodno proizlaze iz nje i postavljaju roditelja na njegovo, a dijete na njegovo mjesto.

IZBJEGAVANJE VIKANJA I UCJENJIVANJA
U atmosferi vikanja i ucjenjivanja (ako to ne napraviš onda… ) rađaju se ogorčenost, nepoštovanje, inat, zbunjenost, ljutnja i slično. Vikanjem i ucjenjivanjem potkopavamo odnos sa djetetom i gubimo poštovanje. Dijete će biti sklonije poslušati ono što mu je rečeno sa stavom i mirnim glasom, a ako i ne bude, roditelj barem neće izgubiti njegovo poštovanje i svoj mir. Niti jedno dijete neće roditelja uvijek poslušati no, vjerojatnije je da će to činiti češće s roditeljem koji ima stav, iskazuje poštovanje prema djetetu, dosljedan je i dobar uzor (ne traži od djeteta ono što sam nije u stanju dati).

POHVALA ZA TRUD
Kada dijete napravi nešto što smo tražili od njega i učini to s voljom i na vrijeme – valja ga pohvaliti, bez obzira na postignuće. Previše često hvalimo postignuća zanemarujući faktor ulaganja napora. Treba imati na umu da je dijete sklonije ponavljati ponašanja za koje primi pohvalu, a ponavljanjem (trudom) postaje vještije u izvedbi.   

VIDIM TE/ČUJEM TE
U ubrzanom svijetu u kojem živimo često jedni na druge ne obraćamo punu pozornost. Jedna od važnih ljudskih potreba je biti viđen i biti saslušan. Vječite žurbe i trke, razgovori u hodu i na brzinu odmažu međusobnom razumijevanju. Pokušajte naći vremena za razgovor, a kada to nije moguće dajte djetetu do znanja „vidim te/čujem te, sada ne mogu razgovarati o tome, ali sam te čuo/la. Razgovarat ćemo poslije/navečer/sutra.“. I to onda valja učiniti. U miru i s međusobnim uvažavanjem.

VRIJEME ZA OBITELJ
Važno je odvojiti vrijeme za obitelj, za razgovor i druženje, za zajedničke obroke i aktivnosti. To je vrijeme kad se stvara bliskost i uzajamnost.

Image by Alessandra Carassas from Pixabay

ostavite svoj komentar