Kako i kada djetetu reći da je posvojeno

Razgovor sa djetetom kojem treba reći da je posvojeno mnogim roditeljima teško pada.

Iako je posvojenje plemenito djelo, suočavanje djeteta sa istinom može biti vrlo emocionalno i stresno, kako za posvojeno dijete tako i za roditelja.
Razgovor o posvojenju ne treba izbjegavati.
Dijete treba znati istinu (da je posvojeno) i svakako bi tu činjenicu trebalo saznati od svojih roditelja. Problemi najčešće nastanu onda kada dijete činjenicu da je posvojeno sazna od drugih ljudi, u krivo vrijeme (npr. u emocionalno vrlo osjetljivoj teenagerskoj dobi).

Kada reći?
Dijete sa posvojenjem treba upoznati što ranije. Najbolja dob za početak razgovora o posvojenju je dob od 4 ili 5 godina. Ono možda neće razumijeti pojmove kao što su posvojenje, biološki roditelji i sl., ali će se navići na te pojmove, postati će dio vaše svakodnevice i lakše ćete pokrenuti ozbiljniji razgovor o toj temi onda kada dijete bude zrelije i kada počne postavljati pitanja (dob između 7 i 9 godina). U toj dobi dijete će lakše shvatiti i prihvatiti ono o čemu govorite.
Svakako napomenite djetetu da uvijek može sa vama o tome razgovarati i da se ne boji postaviti bilo koje pitanje.

Pripremite se, budite strpljivi i iskreni
Budite spremni na to da djetetova reakcija može biti znatno drugačija od očekivane.
Neka se djeca sa spoznajom da su posvojena nose lakše, druga teže. Budite spremni na bujicu pitanja. Dijete će pitati tko su mu pravi roditelji, zašto nisu sa njim, zašto su ga napustili, zašto ste ga vi posvojili, zašto baš njega..itd..itd. Odgovarajte pažljivo i strpljivo.

Važno je da ste iskreni. Izbjegavajte manipuliranje činjenicama i izbjegavanje istine. Nema puno načina da se djetetu uljepša činjenica da su ga biološki roditelji ostavili. Dijete će i vama i sebi postaviti pitanje ‘zašto’ bezbroj puta. Istina može biti bolna, ali uz vašu ljubav, razumijevanje i podršku dijete će pronaći način kako se nositi sa njom.
Ukoliko vjerujete u sebe, uspjet ćete uvjeriti i dijete da činjenica da niste njegov biološki roditelj ne mijenja vaš odnos.

ostavite svoj komentar