Kako i koliko dugo čuvati račune

Malo kome nije se dogodilo da dobije opomenu za neplaćeni račun.

Tada, brže-bolje prekopavamo po svojim evidencijama i sačuvanim odrescima ne bi li provjerili gdje je nastao problem.
Vremenom, računi se gomilaju i pitamo se ima li potrebe čuvati sve te papire? Usprkos informatizaciji, još uvijek je najpametnije račune čuvati.

Kako čuvati račune?

Danas ima u prodaji cijeli niz prikladnih fascikala za ulaganje računa na pregledan i praktičan način. Možete i sami napraviti pretince u kutiji za cipele, odvojiti kartonom jedne račune od drugih, obilježiti ih drugom bojom ili nekom pilkadnom oznakom i slagati po redoslijedu pristizanja. Tako ćete se najlakše snaći ukoliko se pokaže potreba za provjeravanjem.

 

Koliko dugo čuvati račune?

Zakonom o obveznim odnosima i Zakonom o zaštiti potrošača određeno je da računi za javne usluge i troškove kućanstva koje se plaćaju u jednakim vremenskim razmacima zastarijevaju za jednu godinu.
Što se tiče povremenih računa kao što su oni za npr. parking, oni zastarijevaju za tri godine od dospjelosti svakoga pojedinog davanja. U svakom slučaju, potvrdu o uplati trebalo bi čuvati najmanje godinu dana, od polugodišnjeg do zaključnog obračuna za tekuću godinu.
Najsigurnije je ovjereni odrezak čuvati najmanje pet godina, kada nastupa apsolutna zastara.

Plaćate li račune preko internet bankarstva na raspolaganju su vam sve evidencije obavljanih plaćanja – možete pogledati datum kada ste platili, kome, na koji broj računa ste se pozvali i dr.važne podatke.

ostavite svoj komentar