Kako očistiti rolete/žaluzine?

Estetski vrlo privlačne žaluzine imaju jedan ozbiljan nedostatak – relativno brzo se prljaju i ne tako jednostavno čiste. Budući da su lamele žaluzina vrlo savitljive i lako se deformiraju čišćenje nalaže pažljivost.
Uobičajen postupak uključuje brisanje mokrom krpom uz višekratnu zamjenu prljave vode i prilično je dugotrajan i zamoran.

Proces čišćenja žaluzina (i drugih horizontalnih sjenila) možemo poboljšati upotrebom raspršivača i meke četke. Pomoću četke uklanjamo slojeve prljavštine/prašine s plastičnih ili metalnih lamela istovremeno s male udaljenosti prskajući vodu kako bi se prašina s lamela s kapljicama spustila na pod.

Prašinu sa sjenila relativno jednostavno možemo ukloniti pomoću usisivača. Za to nam je potrebna mala mlaznica za usisivanje namještaja, čišćenje automobila i sl. površina. Savjetujemo oprez s korištenjem ove tehnike jer usisavač pogodan za ovakvo usisavanje mora biti podesiv za lagano usisivanje kako prilikom usisavanje ne bi došlo do oštećivanja žaluzina.  

Za vrijeme pranja rolete bi trebale biti postavljene u poziciju kao kad su spuštene ili zatvorene. U toj poziciji prebrišu se vlažnom krpicom i osuše, potom okrenu u drugu poziciju kako bi se mogle očistiti s druge strane. Nakon toga žaluzine se povuku prema gore i operu se staklo, okvir prozora i klupica.

Nakon što je proizvod opran, prozor se može oprati, osobito ako kapljice deterdženta udaraju u staklo i stvaraju mrlje na njemu.

Neki se posluže i mokrim maramicama za domaćinstvo. Nije baš ekološka, ali je svakako praktična metoda. Trake žaluzina prvo se pažljivo usisavaju, zatim se svaka traka pažljivo prebriše maramicom.
Jednu lamelu možemo uhvatiti istovremeno s dvije strane i tako ubrzati proces.  

Jače uprljane žaluzine ponekad zahtijevaju više napora i korištenje deterdženta i spužve. Lamele treba dobro natopiti otopinom sapuna i vode, ukloniti svu prljavštinu i prebrisati polusuhom krpicom. Metalne lamele nije uputno stavljati mokre kako metalni dijelovi ne bi počeli hrđati.  

Jedna od opcija je i pranje u kupaonici, u kadi koju preporučamo za plastične žaluzine. Prebacimo ih  preko kade i tuširamo mlazom vode iz tuša. Masnije/prljavije žaluzine možemo na nekoliko sati i ostaviti u kadi u unaprijed pripremljenoj otopini deterdženta i toploj vodi. Nakon toga, možemo ih isprati toplom vodom i ostaviti da se osuše ili prebrisati. Nakon pranja, mehanizam za okretanje lamela poželjno bi bilo premazati silikonskom pastom kako bi bolje funkcionirao.

U trgovinama se mogu pronaći i specijalno dizajnirane četke za čišćenje žaluzina koje omogućuju čišćenje nekoliko lamela odjednom, s obje strane. Za manje uprljane žaluzine i to će dostajati.

Vertikalni plastični modeli žaluzina jednostavno se mogu skinuti oprati u perilici rublja, a mogu se očistiti i tako da ostanu na prozoru, pomoću raznih sredstava za čišćenje i pribora.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar