Kako odabrati cimera/cimericu

S kime podijeliti troškove stanovanja…

Živjeti u stanu sa cimerom znači dijeliti životni prostor sa drugom osobom. Zajednički život može biti harmoničan, zabavan i jeftiniji, ali može biti i naporan, frustrirajući i razlog nezadovoljstva.

Cimera je najbolje odabrati prije pronalaska željenog stana.
Evo par smjernica kako biste taj dio obavili na vlastito i zadovoljstvo vašeg budućeg sustanara i bacili se u potragu za stanom.

Roommates-CleaningKoga odabrati?
Najbolji prijatelj ili prijateljica nameće nam se kao najlogičnije riješenje. No, iskustva govore drugačije – najbolji prijatelj nije uvijek najbolji izbor za sustanara. Zajednički život zahtjeva dogovaranje, kompromise, iskrenost, strpljenje. Možda vas neurednost vašeg prijatelja ne smeta dok izlazite, ali dobro razmislite hoće li vas smetati u zajedničkoj kupaonici ili dnevnom boravku. Vaša prijateljica je bučna i vesela i to vam odgovara kada izađete van s društvom. Razmislite hoće li vas to smetati dok ćete se pokušavati uredotočiti na učenje… Pri izboru je ponekad pametnije voditi računa o načinu života, sklonostima i obavezama nego o prijateljstvu.

Gdje tražiti?
Pustite glas da tražite sustanara. Isto tako, možete dati oglas u novine i na internet. Možete svoj oglas staviti i na oglasne ploče zainteresiranih skupina (studenski domovi, studentske menze, oglasne ploče na fakultetima i sl.).

Pravila skladnog sustanarstva
Odnos treba započeti iskrenim razgovorom i postavljanjem određenih pravila. Razgovarajte o pušenju, druženju s prijateljima, slušanju glazbe, pospremanju stana (posebno kupaonice)… Nastojte obuhvatiti što više životnih situacija. Možda će vam se neke stvari na početku činiti nevažnima i nećete htjeti ispasti sitničavi, no imajte na umu da nakon određenog vremena i sitnice mogu biti razlog nezadovoljstva.

ostavite svoj komentar