Kako odgojiti sretno i kompetentno dijete?

Sretna djeca odrastaju u sretne ljude…

Kako to postići? Neki od nas imaju manju, neki veću djecu, nekima su ona tek u planu… Kažu da su prve tri najvažnije, što ako su nam djeca starija? Možemo li tada učiniti nešto po tom pitanju?

Uvijek možemo nešto učiniti. Učinkovitije je i lakše što je dijete mlađe i od malena biva odgajano na određeni način. No, kako s djetetom ne dobivamo upute za korištenje niti upute za kompetentno roditeljstvo, učimo od koga stignemo, sukladno našim životnim prilikama i osobnosti. Ponekad naučimo u doba kad nam je dijete već starije.

Djeca su vrijedna svakog truda, u svako vrijeme. Autoritativan odgoj, kakvog većinom prakticiraju narodi sa sjevera Europe, pokazao se najboljim. Često ovaj stil odgoja zamijenimo autoritarnim stilom zbog sličnosti izraza, ali riječ je o drugačijim stilovima odgoja od kojih svaki daje drugačije rezultate.

Autoritativan odgoj je onaj u kojem roditelj ima zahtjeve u odnosu na dijete, ima čvrstu kontrolu nad djetetom i, što je jako važno, djetetu pruža emocionalnu toplinu. Autoritativni su roditelji koji imaju visoke standarde i k tome su jako podržavajući i nježni (što nikako ne znači popustljivi). Autoritativan će roditelj djetetu strpljivo (bez galame) objasniti zašto nešto ne smije ili zašto se nešto od njega očekuje, neće dijete razmaziti obavljajući za njega stvari koje dijete može samo (čime jača njegove kompetencije, ohrabruje dijete i potiče njegov razvoj) i uza sve to pružit će mu nježnost i toplinu, razgovarati, stvarati blizak odnos temeljen na međusobnom poštovanju, uvažavanju, povjerenju.

Happy Boy, Child, Children, Fun, PlayfulDjeca autoritativnih roditelja dokazano razvijaju bolje socijalne i intelektualne vještine od djece roditelja drugih odgojnih stilova. To su uglavnom sretna i zadovoljna, kompetentna djeca koja odrastaju u sretne i odgovorne pojedince. S druge strane, a ne manje važno, njihovi su roditelji zadovoljni roditelji, neopterećeni roditeljstvom na način kako su to mnogi roditelji u našem okruženju.

Autoritarni odgojni stil naziva se još i krutim i strogim odgojnim stilom. Autoritarni roditelji postavljaju velika očekivanja i zahtjeve pred dijete provodeći strogi nadzor i kontrolu pri čemu ne pružaju dovoljno topline i podrške. Usmjereni su na postavljanje granica i pravila, skloni kažnjavanju kada se isto ne poštuje ili se prekrši. Glavni odgojni cilj ovog tipa odgoja učenje je samokontrole i poslušnosti djeteta autoritetu. U ovakvom poretku stradava odnos roditelj – dijete. On se temelji na odnosu nadređenosti i podređenosti, nagradama i kaznama, poslušnosti autoritetu.
Djeca autoritarnih roditelja često su nesigurna, povučena, nepovjerljiva, u stalnoj brizi kako udovoljiti roditelju (autoritetu). Isto tako mogu biti i agresivna, niskog praga tolerancije na frustraciju.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar