Kako ojačati imunitet?

Sezona je gripe i drugih viroza, mnogi ljudi osjećaju nedostatak energije i pad imuniteta. Stoga je važno osnažiti svoj imunološki sustav i pripremiti organizam za uspješniju borbu s virusima i s bakterijama.

Stres

Svi pričaju o stresu i svi su mu izloženi. Nije svaki stres loš no, onaj kronični negativno se odražava na zdravlje. Bavljenje umjerenom fizičkom aktivnošću, smijeh i pozitivni stavovi višestruko umanjuju utjecaj stresa. Izvrsnim se pokazalo i učenje strategija za nošenje sa stresom.

Ground Coffee, Coffee, Cup, Fresh CoffeeSmanjeni unos kofeina

Kava svojim uživateljima predstavlja užitak i kao takva ima pozitivan utjecaj na zdravlje. No, ne treba pretjerivati sa količinama. Kofein uzrokuje dehidraciju i oduzima tijelu potrebne minerale i vitamine. Zato uz kavu uvijek popijte čašu vode i nastojte kavu piti u umjerenim količinama.

Boravak na otvorenom

Zima je period kada glavninu dana provodimo u zatvorenim i grijanim prostorima. Zrak koji udišemo suh je i pogoduje umoru, nedostatku energije, zarazi bakterijama i virusima. Zato iskoristite svaku priliku i prošećite na otvorenom, neka se obrazi malo zarumene…
Dobro se obucite i udahnite svježi zrak.

Provjetravanje prostora

Zimi grijemo prostore u kojima boravimo što rezultira suhim i ustajalim zrakom. Otvorite prozore i pustite da u prostor uđe svjež, hladan zrak. Napravite to više puta dnevno na par minuta.

Prehrana

Zdrava prehranu izvrsna je preventiva. Zimski mjeseci ne obiluju svježim voćem ili povrćem pa iskoristite namirnice poput limuna (pravite limunadu zaslađenu medom) i kupusa (svježi ili kiseli). I limun i zelje izuzetno su vrijedne namirnice bogate vrijednim nutrijentima i vitaminom C. Jedite manje ugljikohidrata, a više hrane bogate proteinima. Jedite raznovrsnu hranu i što manje termički obrađenu (kuhanje na pari).

Tjelovježba

Umjerena, redovita i pravilna tjelovježba jača organizam. Rezultira boljim protokom krvi, boljim raspoloženjem, boljim snom… Previše intenzivna tjelovježba može imati suprotan učinak. Sleeping, Bed, Bedtime, Icon, Dream

Spavanje

Kvalitetan san znači odmor, opuštanje, smirenje. Premalo sna rezultira umorom i iscrpljenošću što povećava osjetljivost organizma. Nastojte spavati dovoljno, ne i previše. Ponekad ½ sata sna tijekom dana znači više nego par sati tijekom noći.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar