Kako ojačati nokte?

Svakako treba pronaći uzrok zbog kojeg su nokti slabi.

Slabi nokti mogu biti povezani sa godinama, nasljeđem ali i sa neadekvatnom njegom ili prehranom, nedostatkom nekih vitamina i minerala. Izlaganje noktiju vodi ili kemikalijama može ih oslabjeti, a i neke bolesti mogu mogu biti u pozadini problema s noktima – kao što su problemi s štitnjačom, psorijaza i neki drugi kožni problemi. Hormonalne promjene u menopauzi također mogu biti uzrok slabijim noktima.

U međuvremenu od pomoći mogu biti i sljedeći savjeti:

  • Nakon držanja ruku u vodi (bilo zbog pranja posuđa ili sl.) ruke treba brzo osušiti nanesti malu količinu hidratantne njege i ulje s vitaminom E i lagano umasirati.
  • Treba izbjegavati prečesto nanošenje laka za nokte i korištenje acetona ( postoje lakovi koji u isto vrijeme njeguju nokat i sredstva za odstranjivanje laka bez acetona).
  • Ne gristi nokte!
  • Nokte kratiti rašpicom, a ne škaricama – (ako ih ipak režete, učinite to odmah nakon kupanja dok su još mekani i vlažni. Na taj način ćete spriječiti daljnje pucanje).
  • Ne koristiti metalne rašpice.
  • Uvijek koristiti zaštitne rukavice (pri pranju, kod rada u vrtu i sl.)

 

Vitamini i minerali koji igraju važnu ulogu u jačanju noktiju:

Biotin – vitamin H – vitamin B7
Pripada kompleksu B vitamina, nalazi se u jetri, jajima, soji, kikirikiju, kakau, grašku, pšenici, riži (integralnoj), avokadu, špinatu, mrkvi. Poznat je kao klasični vitamin za kožu, kosu i nokte, i koristi se kod opadanja kose, peruti, problema sa kožom i noktima. Vitamin B7 pomaže produkciju energije i glikogena u mišićima.

Vitamin A
Deficit ovog vitamina može uzrokovati suhoću i ispucalost noktiju. Zbog izrazitog djelovanja na epitelno tkivo, retinol se koristi u liječenju mnogih kožnih bolesti. Najbolji izvori ovog vitamina su: jetra, maslac, sir, punomasno mlijeko, žutanjak, ribe, riblje ulje.

Kalcij
Esencijalan je za dobar rast noktiju. Većinu «prehrambenog» kalcija dobivamo iz mliječnih proizvoda. Ostali dobri izvori kalcija su sardine, losos, alge, zeleno povrće, sušeno voće, orašasti plodovi i tofu. Tu su i nemirnice obogaćene kalcijem, poput sokova, mlijeka, jogurta, pa i žitarica.

Vitamin C
Djeluje dobro na cjelokupno zdravlje pa tako i na zdravlje noktiju. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi. Bogati prirodni izvori vitamina C su voće i povrće. Umjetni dodaci vitamina C su vitaminske tablete, sokovi i vitaminski prah.

Cink
Cink je esencijalni mineral koji nalazimo u gotovo svakoj stanici našeg tijela. Osim na zdravlje noktiju i kose, djeluje korisno na zarastanje tkiva i zacjeljivanje rana. Cink je prilično zastupljen u hrani različitog porijekla. Kamenice sadrže više cinka po obroku nego bilo koja druga namirnica, no, ipak su glavni izvor cinka u prehrani crveno meso i iznutrice, te grašak, orašasti plodovi, hrana morskog porijekla, cjelovite žitarice i sl.

ostavite svoj komentar