Kako poboljšati svoju koncentraciju

Prva pretpostavka napretka je čvrsta volja i aktivan rad na sebi. 

Vježbanje koncentracije je povezano s planiranjem. Na taj način osvješćujete što želite i koji je vaš cilj. Kada to znate, svakodnevnim zadacima pristupate aktivnije i koncentriranije. Problemi koncentracije  mogu se značajno reducirati ako se uvijek rješava samo jedan zadatak. Samo putem dosljednog rasterećenja mozga, a uz pomoć stalno vođenog dnevnog plana mogu se stvoriti pretpostavke za usavršavanje koncentracije.

Sustavno planiranje pretpostavlja dobar kalendar. Uobičajeni džepni ili zidni kalendari su premaleni. Ne nude dovoljno prostora da bi se moglo zapisati sve ono što vam može biti značajno za oblikovanje svakog pojedinog dana.

Idealni su veliki kalendari koji

  • Za svaki dan imaju predviđenu cijelu stranicu
  • Ili na dvostrukoj stranici daju tjedni pregled
  • U kalendar se unose SVI zadaci. Sve što obavite – precrtajte. Sve što ne precrtate- prebacite u slijedeći dan.
  • Svaki dan je svojevrsni test. Čvrsto se pridržavajte  vašeg dnevnog plana.
  • Na početku svakog dana samo pregledajte što vam je danas za učiniti.
  • Uvijek radite samo jednu po jednu stvar.

Kad se pojave problemi koncentracije, tada počinju sitne nevolje – ne znate što ste htjeli reći, idete u sobu po nešto, a dok dođete, ne znate što ste trebali donijeti i sl. To znači da ste preopterećeni i da ne znate čega biste se prije primilil. Poslova puno, brzate da ih obavite i zaplićete se u vlastite misli koje vam kaotično bježe. Tada je dobro malo odmoriti. Petnaestak minuta bit će dovoljno. Odmor može biti ono što vas opušta i čini sabranijima.  Kad se saberete, realnije ćete moći sagledati što je toga dana najvažnije za obaviti i krenut ćete u akciju. Ako krenete od najvažnije stvari toga dana i samo se njome bavite dok ju ne dovršite, osjećat ćete se odlično na kraju dana.

Za dobar osjećaj na kraju dana nije potrebno da je obavljeno svih 10 poslova toga dana, već 2 ili 3 najvažnija. Sve ostale možete prebaciti za sutra. I opet odvagnite koja su 2 ili 3 najvažnija. Često se dogodi da ove najvažnije poslove obavljate cijeli dan, a ostale sa popisa riješite u sat vremena. Kada ste obavili najvažnije poslove toga dana, dobivate motivaciju za riješiti još nekoliko sitnih. Ako osjećate da vam je dosta, bez grižnje savijesti ih odgodite za sutra.

Ivana Grabar, gestalt socioterapeut, prof.pedagogije
Krugovi, udruga za edukaciju i savjetovanje, www.krugovi.hr 

 

 

 

ostavite svoj komentar