Kako pomoći osobi oboljeloj od Parkinsonove bolesti

Parkinsonova bolest prepoznatljiva je po gubitku sposobnosti kontrole pokreta. Tipični simptomi Parkinsonove bolesti uključuju tremor, krutost mišića, usporeno kretanje te slabu ravnotežu. Kako bolest napreduje, pojavljuju se i drugi simptomi poput otežanog gutanja, poremećaja u govoru, oštećenja pokretljivosti crijeva, umora, depresije te kognitivnih oštećenja.

Parkinsonova bolest može utjecati na psihičko zdravlje svih koji su bliski oboljelome, ako se javi osjećaj bespomoćnosti i tuge. Upravo je zato važno znati kako se pravilno nositi s time te kako biti podrška i pomoć oboljeloj osobi u svakodnevnom životu.

Ovdje su navedeni neki od načina koji će osigurati da se i vi i vaši najbliži osjećate bolje!

Naučite sve što možete o bolesti – informirajte se
Ako živite s osobom oboljelom od Parkinsonovom bolesti, vjerojatno su vam poznati neki od simptoma bolesti. No, znate li što uzrokuje simptome, kako stanje napreduje ili koji su tretmani efikasni? Također, Parkinsonova bolest se ne manifestira na isti način kod svih. Da biste bili najbolji saveznik oboljeloj osobi, naučite što više o Parkinsonovoj bolesti. Čitajte specijalizirane knjige, posjećujte provjerena web-mjesta i pratite znanstvene radove. Ako ste dobro informirani, imat ćete bolju predodžbu o tome što možete očekivati i kako dati maksimalnu podršku.

Aktivirajte se!
Tjelovježba je važna za sve, ali je posebno korisna za osobe oboljele od Parkinsonove bolesti. Istraživanja pokazuju da vježbanje pomaže mozgu da učinkovitije koristi dopamin – kemikaliju koja je uključena u kretanje. Tjelesna aktivnost im poboljšava snagu, ravnotežu, pamćenje i kvalitetu života. Potičite oboljele od Parkinsonove bolesti na svakodnevnu zajedničku šetnju. To jača i fizičko i mentalno zdravlje.

Izvedite ih iz kuće…
Kronična bolest poput Parkinsonove bolesti može biti vrlo izolirajuća što može dovesti do usamljenosti. Pomozite oboljeloj osobi u tome da se ponovno “osjeća normalno”. Ako ne izlazi puno, odvedite ju na večeru, u kino, kupovinu i sl. Prilagodite vrijeme i mjesto njima, kako bi se osjećali ugodno i prihvaćeno.

Slušajte
Anksioznost i depresija česti su kod osoba s Parkinsonovom bolešću. Ponekad će biti dovoljno samo ponuditi rame za plakanje ili prijateljsko uho. Potaknite oboljelu osobu da razgovara o svojim osjećajima i dajte joj do znanja da vam je važna te da ju slušate.

Pazite na njihovu prehranu i unos vode
Prednost treba dati složenim ugljikohidratima koje nalazimo u integralnim žitaricama, integralnoj tjestenini i kruhu, krumpiru, te mahunarkama. U prehranu treba uključiti  što više svježeg voća i povrća. Vodu se preporučuje uzimati u nekoliko gutljaja, u malim količinama tijekom cijelog dana, a dnevni unos bi trebao biti najmanje 2 litre.

Napisala: Maja Daničić
Tekst preuzet s www.krugovi.hr

Photo courtesy of PIxabay

ostavite svoj komentar