Kako prakticirati zahvalnost?

Zahvalnost možemo izražavati na mnogo načina: odvajanjem vremena za razmišljanje o tome na čemu bismo mogli biti zahvalni, pisanjem podsjetnika (staklenka sreće), pisanjem pisama zahvale (sebi i drugima), kroz molitvu ili meditaciju, praktičnim izražavanjem zahvalnosti (volontiranjem, uključivanjem u aktivnosti kojima se pridonosi općoj dobrobiti, svjesnim, ekološki prihvatljivim življenjem i sl.), vođenjem dnevnika zahvalnosti i dr.

Pismo zahvale možemo napisati sebi (svome tijelu/pojedinim dijelovima tijela, umu, duši) i izraziti zahvalnost zbog onoga što jesmo, što činimo, što možemo. Pismo zahvale možemo napisati i nekoj osobi i zahvaliti joj što je na neki način sudjelovala u našem životu ili doprinijela našoj dobrobiti. Možemo ga i ne moramo poslati.  

Books between gray branches of flowering tree in spring park

Pisanje dnevnika zahvalnosti prakticira se tako da na kraju svakog dana napišemo nekoliko događaja/doživljaja/stvari na kojima smo toga dana zahvalni. U početku to može biti zahtjevno, s vremenom i praksom postaje lakše jer naša pažnja biva usmjerenija na ono na čemu možemo biti zahvalni pa naša svijest o tome raste i sve više primjećujemo razloge za zahvalnost.  

Poneseni početnim entuzijazmom krećemo s pisanjem no, nakon par dana, dođe do zastoja. Zapisala sam toliko toga… Na čemu još mogu biti zahvalna?
Dolazimo do točke kada ćemo pomnije pratiti svoj život i primjećivati ono što bismo na kraju dana mogli upisati u dnevnik zahvalnosti. U tome je poanta ove priče – krenemo primjećivati i male, naoko beznačajne stvari i ne uzimamo ih više zdravo za gotovo. Kao da tijekom dana češće stavimo ružičaste naočale. Zapravo, mijenjamo način gledanja na događaje i svijet oko sebe. To ne znači da nećemo vidjeti ono loše, samo nećemo biti fokusirani isključivo na to, nego i na dobro u našem životu.

Prakticiranje zahvalnosti:

  • smanjuje simptome depresije i anksioznosti
  • prevenira mentalne bolesti i poremećaje
  • umanjuje osjećaj napetosti
  • poboljšava san
  • povećava osjećaj zadovoljstva životom
  • poboljšava opće raspoloženje
  • poboljšava odnose s drugima
  • osnažuje/potiče osobni i profesionalni rast i razvoj

Brojna su istraživanja provedena na ovu temu. Pokazala su da u relativno kratkom vremenskom periodu od dva do tri tjedna osoba počinje osjećati pozitivne učinke prakticiranja zahvalnosti. Do značajnijih promjena dolazi negdje nakon dva mjeseca prakticiranja.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels
Photo by Alexandr Podvalny from Pexels

ostavite svoj komentar