Kako pravilno rasporediti plaću?

Nema osobe koja ne bi htjela znati odgovor na ovo pitanje. Svi se dovijamo raznim načinima kako da zaskočimo sami sebe i potrošimo manje, a ipak namirimo sve svoje izdatke. Iznosimo neke natuknice koje mogu pomoći pri organiziranju raspoređivanja novca koji dolazi u vašu kuću.

1.Planirajte
Oni koji ne planiraju, već stihijski troše svoj novac, nemaju uvid na što novac potroše. Ne znaju koliko iznosi mjesečna potrošnja hrane, koliko točno novca mjesečno odvoje za gorivo ili za gušteve (jelo izvan kuće, zabavu, rođendane)… dakle, popišite sve stavke koje su vaši izdaci i prema njima rasporedite novac koji imate. Ovdje možete vidjeti najjednostavniji način. Pri tome je važno imati na umu da to u početku nećete raditi savršeno (može li se to uopće?), već je važno planirano pokušavati ostvarivati. Ako planirate, znači da imate okosnicu. Odstupanja mogu biti desno i lijevo, ali okosnica vas drži. Ako nje nema, lutat ćete vrlo daleko desno ili vrlo daleko lijevo. To može biti bolno za vas i za cijelu obitelj.

2.Plaćanje računa na dva načina. Neki stručnjaci savjetuju da je za psihu zdravo plaćati račune kako dolaze, a ne čekati da se skupe svi računi od cijelog mjeseca. Razlozi za to su da se osjećate zadovoljniji kad rješavate jedan po jedan račun dajući sebi neverbalnu poruku – ‘I ovo sam uspjela/uspio riješiti… Mnoštvo računa na hrpi stvara u čovjeku frustraciju, pomalo mu se zavrti od silnih brojki i odjednom konačan iznos izgleda prevelik pa stoga odgađamo plaćanje nekih računa. Na vama je da izaberete koji ste tip i što vam više odgovara.

3.Štedite 5 %. Čim dobijete plaću, odvojite taj iznos sa strane- bilo na štedni račun ili neki drugi vlastiti fond. To su sredstva koja će vam zatrebati, pitanje je samo trenutka kada. Ako mudro raspolažete vašim novcem, formiranje ovakvog fonda će vam dobro doći. To su sredstva koja mogu spriječiti stvaranje stresa u situacijama kada se iznenada pokvari televizor, ili ste pozvani na svadbu ili vam stigne znatno veći račun za struju. Ili započinje školska godina i trebaju vam sredstva za kupnju knjiga i ostalih školskih potrepština.

4.Dio novca podijelite – bilo da je riječ o dobrotvornim svrhama, poklonima svojim najbližima ili tek trošenju na druženje s prijateljima. Ljudi koji daju, nisu samo sretniji, nego i zdraviji. Spavaju bolje, vježbaju više i opušteniji su.

ostavite svoj komentar