Kako prepoznati staro meso?

Izoštrite svoja osjetila…

…i ne uzimajte zdravo za gotovo ono što piše na deklaracijama.

Deklaracija
Pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima i posebno datum proizvodnje i rok trajanja. Ne kupujte staro meso bez obzira na cijenu.

Miris
Po mirisu ćete najjednostavnije provjeriti je li meso svježe ili nije. Ako meso ima neugodan miris nije prikladno za konzumaciju, bez obzira na boju (u nekim trgovinama koriste se ugljičnim monoksidom kod pakiranja ne bi li meso imalo lijepu crvenu boju, čak i nakon isteka roka trajanja).

Boja mesa
Meso se može pokvariti i unutar važećeg roka trajanja. Zato je dobro obratiti pozornost na boju mesa. Obratite pozornost i na osvjetljenje u trgovini.
Najteže je procijeniti svježinu mljevenog mesa. Izrazito crvena boja, suprotno uvriježenom mišljenju, ne znači bolju kvalitetu mljevenog mesa. Isto tako, smeđa boja mljevene junetine ne znači da se radi o lošem mesu. U pravilu je meso starijih životinja tamnije boje, a ono mlađih svjetlije. Boja na mesu mora biti ujednačena.

Tekstura
Svježe meso je čvrsto i ujednačene boje. Sluzava tekstura znak je kvarenja mesa (razmnožavanja bakterija). Preko pakiranja možete prstima lagano opipati teksturu mesa. Nažalost, nikako drugačije.

ostavite svoj komentar