Kako prevladati menopauzu

U menopauzi je vrlo važno kako ćemo se odnositi prema samima sebi. Možemo djelovati na 2 područja: na području tijela i duha.
Na tijelo možemo paziti uravnoteženom prehranom i tjelovježbom, a na svoj duh radom na sebi.i prakticiranjem duhovnosti.

Prehrana

Redovita prehrana uz zdrave, cjelovite namirnice, sa što manje šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Izbjegavati brzu hranu, kofein i alkohol. Uzimati dovoljno bjelančevina, pri čemu se prednost daje bjelančevinama biljnog podrijetla: mahunarke, grah i soja predstavljaju bolji izvor proteina nego meso.
Tjelovježba

Redovita tjelovježba može smanjiti učestalost i jačinu navala vrućine i ublažiti promjene raspoloženja i potištenosti (prirodnim putem podiže se razina serotonina i endorfina u mozgu). Preporuka je sa vježbanjem započeti prije nastupa menopauze. Od aktivnosti preporučaju se brzo hodanje, plivanje, vožnja bicikla, plesanje, yoga, tai chi i sl.

Rad na sebi

Veliku (možda i presudnu) važnost u tome kako ćemo se suočiti sa bilo čime u životu (pa tako i sa menopauzom) ima naš odnos prema nama samima. Vedre, optimistične, zadovoljne osobe lakše se nose sa svim životnim promjenama. Čitajte, informirajte se, uključite se u radionice i aktivnosti koje potiču pozitivno razmišljanje i rad na sebi. Potražite stručni savjet i pomoć

Duhovnost

U ovom periodu života duhovnost može imati vrlo važnu ulogu. Po Ericksonu, ovo je faza u kojoj razmišljamo o prolaznosti života, o tome kamo idemo, o smislu postojanja čovjeka… Odnos s Bogom ( kako god Ga tko doživljava) može biti veliki izvor snage, utjehe i mira.
.

ostavite svoj komentar