Kako preživjeti hrkanje

Premda o hrkanju volimo zbijati šale riječ je o problemu koji mnogima otežava život odnosno san. Najteže je partneru/partnerici hrkača. Nemoguće je ignorirati ga, a dugoročno može izazvati ozbiljne probleme u vezi.

Hrkanje nastaje u grlu, uslijed trenja pri disanju, na mjestu gdje se dišni putevi sužavaju. S godinama to biva izraženije pa je i vjerojatnost hrkanja veća. Muškarci češće hrču od žena, pretile osobe češće nego one primjerene tjelesne težine.

Spavanje na leđima može ga uzrokovati jer se tkivo u grlu opušta i može otežati prohodnost dišnog puta. Uzrok hrkanja mogu biti začepljeni dišni putevi (prvenstveno nos) i problemi sa sinusima. Mogu ga uzrokovati i alkohol, cigarete i neki lijekovi.

Opstruktivna apneja u spavanju također može biti uzrok hrkanju. Riječ apnea dolazi od grčke riječi apnoa koja znači nedostatak zraka. Apnoični sindrom u spavanju (engl. obstructive sleep apnea, OSA) označava bolest u kojoj dolazi do prekida zračne struje kroz nos i usta tijekom spavanja, najčešće uslijed moždanog poremećaja ili zbog zapreka u nosu i/ili ždrijelu.

Možemo li spriječiti hrkanje?

Kako bismo prevenirali hrkanje možemo pokušati sljedeće:

Promjena poze tijekom spavanja
Kako smo već naveli spavanje na leđima pogoduje hrkanju i stoga je potrebno promijeniti pozu i leći na bok. To će najvjerojatnije zaustaviti hrkanje. Također je uputno namjestiti krevet tako da je uzglavlje malo podignuto. Pomoći može i ovratnik (pridržava bradu od zapadanja unatrag). Savjetuje se izbjegavati i jastuke koji savijaju vrat.

Održavanje dišnih putova prohodnim
Prije spavanja važno je očistiti dišne putove (postupkom ispiranja nosa, upotrebom fiziološke otopine ili kapi za nos, korištenjem flastera za širenje nosa).

Ovlaživanje grla
Osim sluznice nosa, vlažiti treba i sluznicu grla. Treba piti dovoljno tekućine (prvenstveno vode) kako se grlo ne bi sušilo. U ljekarnama je moguće nabaviti i sprej za ovlaživanje grla. Alkohol potiče dehidraciju i savjetujemo izbjegavanje tri sata prije odlaska na spavanje.

Ovlaživanje prostora
Ovlaživanje prostora, posebno za zimskih mjeseci, izrazito je važno. Suhi zrak suši sluznicu (nosa i grla) što pogoduje hrkanju.

Održavanje optimalne tjelesne težine
Pretilost može uzrokovati pojavu hrkanja pa se savjetuje skidanje viška kilograma.

Tjelovježba
Vježbanjem jačamo napetost mišića i pogodujemo primjerenoj tjelesnoj težini.

Uzimanje lijekova

  • prije odmora ne uzimati lijekove za smirenje i spavanje, kao ni antihistaminike
  • pokušati staviti ovratnik koji nije neudoban, a u snu pridržava bradu od zapadanja unatrag
  • izbjegavati jastuke koji savijaju vrat.

Ukoliko ništa od navedenog ne upali preostaje vam:

  • nabaviti čepiće za uši (protiv buke)
  • spavanje u drugoj sobi

Važno je ne zanemariti problem i biti dio rješenja. Čepići za uši i spavanje u drugoj sobi omogućit će vam odmor tijekom noći. Budući da je to osnovna ljudska potreba ne bismo je smjeli zanemariti. Naspavanost je važna, na fizičkoj i na psihičkoj razini.
Odvojenost tijekom noći uvijek možemo umanjiti tako da se uvučemo u zajednički krevet prije spavanja ili nakon buđenja.  

Image by 영훈 박 from Pixabay 

ostavite svoj komentar