Kako pripremati čajeve?

Svaka biljka ima svoje specifičnosti.

Ako želimo pripremiti čaj od neke biljke ili od nekoliko biljaka trebali bismo se prije toga informirati o načinu pripreme. Svaka biljka ima svoje specifičnosti. Ne pripremaju se svi čajevi na jednak način. Ako npr. želimo napravit čaj od kamilice, metvice, ružmarina, koji u sebi sadrže hlapljiva eterična ulja, takav čaj ne smijemo kuhati, nego bilje samo preliti kipućom vodom.

Postoje određene zakonitosti i o tome koje vrste bilja kombinirati.

Nakon toga bilje se ostavi u poklopljenoj posudi 10-15 minuta, pa procijedi. Kuhanjem bismo izgubili značajan dio ljekovitih svojstava ovih i sličnih biljaka. Isto tako, pogrešno je kuhati čaj od šipka (divlje ruže). Poznato je da šipak obiluje vitaminom C, koji je termolabilan, uništava se kuhanjem. Postoje određene zakonitosti i o tome koje vrste bilja kombinirati. Također, važno je biti upoznat sa svojim zdravstvenim stanjem i konzultirati liječnika prije nego se odlučite na terapiju biljem. Treba se dobro se informirati i pronaći pouzdan izvor kvalitetnih biljnih pripravaka.
Kod čajeva također vrijedi: nema rezultata na kratke staze. Čajevi za liječenje pojedinih bolesti moraju se piti najmanje 3-5 tjedana, a u težim slučajevima i mjesecima.

ostavite svoj komentar