Kako pripremiti automobil za tehnički pregled

Jednom godišnje svako vozilo mora proći tehnički pregled.

Premda je to mnogima gnjavaža, radi se o važnom čimbeniku sigurnosti cestovnog prometa. Zadnjih godina otvorilo se niz stanica za tehnički pregled pa nema dužih čekanja.
Osim redovitih godišnjih pregleda na koje moraju sva vozila, postoje i izvanredni tehnički pregledi na koje određena vozila upućuje policija u slučaju sumnje u tehničku neispravnost vozila i periodični tehički pregledi na koje moraju ići sva vozila iznad 7500 kg najveće dopuštene mase, vozila za prijevoz opasnih tvari, taxi vozila, vozila hitne pomoći i dr.
Iako smo svjesni da naše vozilo mora na tehnički pregled veliki postotak vozila (oko 22%) ne ispunjava uvjete – takvo vozilo vraća se na servis i potom ponovno na tehnički pregled.
Najčešći uzrok upućivanja vozila na servis jesu nedostaci na svjetlima i svjetlosnoj opremi – pogrešno namještena kratka ili duga svjetla, pregorene žaruljice, kao i greške u kočionom sustavu.
Vlasnici vozila skloni dotjerivanju svog četverokotačnog ljubimca često kupuju LED osvjetljenja koja se na vozilo ugrađuju naknadno, a koja nemaju kvalitetan i zakonom propisan svjetlosni snop. Takva vozila ne mogu proći tehnički pregled. Na ‘crnoj listi’ su i folije za stakla koje na mnogim vozilima nisu pravilno postavljene. Na stražnje i stražnja bočna stakla mogu se staviti folije dok se na vjetrobransko staklo i prednja bočna stakla ne bi smjele stavljati nikakve folije. Nepravilno postavljene folije osoblje za obavljanje tehničkog pregleda dužno je otkoniti ili vozilo ne prolazi na testu.
Prijašnjih godina eko test bio je jedan od češćih razloga ‘pada’ na tehničkom, no situacija je ovdje danas puno bolja.
Vozilo koje dolazi na tehnički pregled mora biti čisto i bez oštećenja koja utječu na funkcionalnost vozila.

Potrebna dokumentacija

Osoba koja dolazi na tehnički pregled sa vozilom mora sa sobom ponijeti određenu dokumentaciju: prometnu dozvolu, osobnu iskaznicu vlasnika vozila, punomoć za obavljanje tehničkog pregleda od strane vlasnika vozila ukoliko sam vlasnik ne obavlja pregled (ukoliko je to leasing kuća od strane leasing kuće, ukoliko je to pravna osoba-tvrtka, od strane tvrtke).
Od obvezne opreme svako vozilo mora posjedovati: sigurnosni trokut, reflektirajući prsluk, kutiju prve pomoći, paket rezervnih žaruljica, a ukoliko je vlasnik vozila pravna osoba (tvrtka ili leasing kuća) vozilo mora imati i protupožarni aparat.

ostavite svoj komentar