Kako putovanje učiniti zanimljivijim

Često uplatom aranžmana započinje naše putovanje. Potom prepuštamo vodičima da nas upoznaju sa znamenitostima određenog kraja, grada, zemlje ili to činimo bez plana što može biti jako zanimljivo. No, uz malo samoinicijative, planiranja, znatiželje, spontanosti i akcije svako putovanje možemo učiniti posebnim, jedinstvenim iskustvom.  

Mnogi putnici koncentrirani su samo na odredište zanemarujući mogućnosti koje se pružaju na putu do njega. Samo putovanje može biti avantura. Odlučimo li ne žuriti od točke A do točke B nego istražiti što se sve na tom putu nalazi stvaramo prilike za nova iskustva, nepredviđene ljepote, iznenađenja… Nekad je dobro prepustiti se i ne planirati previše, skrenuti s puta. Drugi puta dobro je isplanirati putovanje, istražiti područje, napraviti pravo malo istraživanje prije samog puta. Internet nam pruža beskrajno puno mogućnosti za istraživanje lokalnih običaja, restorana u kojima se dobro jede, zanimljivih događanja i sl.  

Jedna od lijepih strana putovanja je upoznavanje lokalnih ljudi, slušanje njihovih priča, sklapanje poznanstava i prijateljstava. Ta poznanstva i kontakti mogu nas obogatiti više nego upoznavanje povijesti i znamenitosti nekog kraja. Lokalni ljudi poznaju svoj kraj bolje (čitaj drugačije) od turističkih vodiča i mogu nas uputiti na lokalni buvljak, događaj ili mjesto koje nije turistički poznato, a odiše duhom tog kraja i ljudi.

Razmislite o tome da po dolasku u neki kraj ili grad iznajmite bicikl i njime ga obiđete. Stvari vidimo i doživljavamo drugačije iz perspektive vozača u automobilu, drugačije iz perspektive biciklista ili šetača.

Po dolasku u neko mjesto ili grad možemo posjetiti muzeje, crkve, galerije, klubove, kolodvor, aerodrom, restorane, barove, kazalište, kina…

Technology, Lens, Digital, Film, Vintage

Vrijedan dio ove priče fotografije su koje snimamo tijekom putovanja, posebni trenuci ili vidici koje želimo zabilježiti i pohraniti u škrinji uspomena. Imajte na umu da je kvaliteta važnija od kvalitete, da će nas te fotografije kasnije u mislima vraćati na ta mjesta i u te trenutke. Opsesivno fotografiranje svjetskih znamenitosti i samih sebe u raznim pozama sasvim sigurno neće prizvati puno uspomena jer opsjednuti fotografiranjem nismo usmjereni na trenutak, ne proživljavamo ga u potpunosti.

Pisanje dnevnika putovanja može biti vrlo zanimljivo i u vrijeme vođenja i kasnije za listanja i čitanja. Uz njega mogu stajati i fotografije i opaske, crteži, karta za kazališnu predstavu, karta od podzemne željeznice, isječak iz novina ili neki drugi podsjetnik na lijepe trenutke.

Važno je da nam destinacija ne bude isključivi cilj, da uživamo u samom putovanju, opušteno i bivajući u trenutku.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar