Kako se pripremiti za teen dijete

Najviše ste učinili za svoje dijete kada ga naučite kako da si pomogne samo.

U knjigama postoje razne teorije o tome kako prebroditi pubertet. Jedni su za „čvrstu ruku“, drugi za više demokracije i slobode, treći za nešto treće. Sve su to djelomični odgovori na pitanja koja muče roditelje.

Svako dijete je drugačije. Svaki je roditelj drugačiji.

Neko dijete uistinu traži čvršći odnos, drugo na stisak odgovori potpunim odbacivanjem, neka djeca imaju izbor i izaberu pravi put, druga zalutaju u krive vode. Sa posljedicama neće živjeti niti autor knjige, niti vaš dobronamjerni susjed, niti prijatelj. Ne postoji jedna jedina, savršena metoda za odgoj sve djece. Vi imate svoju obitelj, kreirali ste vlastite vrijednosti u skladu sa vašim karakterom i karakterom vašeg bračnog druga (ako ga imate), imate vlastite stavove o životu, prakticirate ili ne prakticirate vjeru i vaš će odgoj proizići iz tog sklopa. Može biti više ili manje demokratičan, može biti čvršći ili popustljiviji, slobodniji… I kao takav može biti dobar i ne biti. Ono što je najvažnije je da volite svoje dijete, da ste brižan roditelj, da osluškujete, da svoje stavove i mišljenje iskazujete svojim djelima (licemjerje ne prolazi). Vjerujte, ma kako vam se nerazumno i neshvatljivo čini vaše dijete, to je jezik koji ono razumije. Pravedan i strog, zar to nije opis osoba iz vaše prošlosti kojih se rado i sada sjetite, a koje su vam se nekad činile prezahtjevne i prestroge?
Nerazumno je od blage osobe tražiti strogost i discipliniranje, od umjetničke duše da prihvaća standardne obrasce ponašanja i slično.
Prije nego se upustite u sukob sa svojim teenagerom, porazgovarajte sa sobom, sa svojim partnerom, educirajte se i potom se postavite prema situaciji. Da biste se postavili kao razuman, blagonaklon, no čvrst roditelj, onaj koji određuje pravila i kojeg vrijedi slijediti, morate iznad svega poštovati sami sebe.

Evo nekoliko prijedloga kako se pripremiti za svoje teen dijete:

Saznajte što više o ovoj dobi – jako je važno znati što će vas snaći; samim time ćete se lakše pripremiti za razdoblje koje dolazi.

Razgovarajte što više s djetetom i prije te osjetljive životne dobi – razgovarajte o svemu – prijateljstvu, ljubavi, menstruaciji ili poluciji, životnim vrijednostima i stavovima, ovisnostima.

Pokušajte se prisjetiti kako ste se vi osjećali u toj dobi. Budite realni. Vaše je dijete zbunjeno vlastitim tijelom i psihom. Vi ste sve to prošli i na vama je red da budete razumni i strpljivi.

Unaprijed pokušajte razmotriti koje oblike ponašanja ne želite tolerirati i radite na tome da odgajate ispravne stavove – još prije teenagerskog doba pokušajte odgajati kod djeteta stav da je pušenje loša i štetna navika, da je droga iznimno opasna te da nije za ‘isprobavanje’ jer se lako postaje ovisnikom, da je alkohol razarač osobnosti i i obitelji…

Recite ne, jasno i glasno. Provodite svoje odluke. Nemojte se ulagivati djetetu u strahu od odbacivanja, ne mora ga veseliti vaša odluka. Ono je vaše dijete sada i bit’ će to zauvijek Razmislite o tome koja očekivanja želite zadržati –ma kako nesretan bio vaš teenager, dobre ocjene, pristojno ponašanje, pridržavanje kućnih pravila važna su smjernica za vaše dijete; ako iza tih očekivanja stoje briga i ljubav, nemate razloga za brigu.

Objasnite svom djetetu da nered koji ostavlja za sobom pogađa i ostale članove obitelji.
Pripremite se. Educirajte se. Razvijte strategiju. Ukoliko znate što vas očekuje, manje će vas iznenaditi neke situacije, a i sasvim sigurno ćete bolje reagirati nakon što ste o nekim stvarima porazgovarali sa bračnim partnerom ili sami sa sobom i nakon što ste se pripremili za njih. Naravno, kao ljudi od „krvi i mesa“ i vi ćete imati boljih i lošijih dana, dana kada ćete imati osjećaj da ste uspjeli i dana kada ćete se samo pošteno izgalamiti na dijete. Informirajte svoje dijete kao i sebe; te godine vrijeme su eksperimentiranja i ponekad rizičnog ponašanja, ne izbjegavajte niti jednu temu, bila to seksualnost, pušenje, droga, kriminal; raniji razgovor o tome povećava vjerojatnost da će se dijete odgovornije ponašati u datom trenutku

Upoznajte njihove prijatelje i njihove roditelje – neka uvijek ostane tako; posebno kada dijete promijeni sredinu te osnovnu školu zamijeni srednjom…neće to uvijek biti lako jer djeca ne stanuju u istom kvartu, ali se potrudite što je moguće više.

Zapamtite ove zabrinjavajuće znakove – ekstremni dobitak ili gubitak težine, problemi sa spavanjem, brze drastične promjene u ponašanju i osobnosti, iznenadna promjena prijatelja, izostajanje iz škole, pad ocjena, govor i šale o samoubojstvu, znakovi uporabe droga, alkohola, problemi sa zakonom – sve što traje dulje od šest tjedana može biti znak mogućeg problema

U vašoj kući neka uvijek budu jasna pravila – npr. do kada mogu biti vani i slično, i ako se toga pridržavaju, nagradite ih; ako ne postoje jasna pravila i pridržavanje zadanih prije teen dobi, teško da će se to u teenagerskom razdoblju izgraditi.

Poštujte privatnost djeteta – prije teen doba, a onda naravno i kasnije; pratite što dijete čita i gleda, koliko vremena provodi na računalu te koje stranice posjećuje – dijete mora znati da ste tu da pazite da se njegovo odrastanje odvija u zdravim granicama, te da je to izraz vaše ljubavi (puno bi lakše bilo odustati i dopustiti djetetu da čini što ga je volja).

Pronađite neku zajedničku aktivnost, nešto što vas veseli i opušta. Neka to bude „vaše vrijeme“. Otkrit’ ćete nove radosti u svom djetetu. Razgovor, smijeh, kakva zabavna društvena igra, gledanje dobrog filma uz kokice čini čuda!

I zapamtite: roditeljska zadaća nije biti tu i za svoje dijete u svakom trenutku, nije vam zadaća zaštititi dijete od svake tuge, svakog problema, frustracije ili nezadovoljstva; djeca se moraju naučiti nositi sa životom i njegovim dobrim i lošim stranama.

 

ostavite svoj komentar