Kako se riješiti nereda u blagovaonici

Sve je lako kada znaš kako…

Living Room, Home, Interior DecorProstor predviđen za objedovanje najčešće se naslanja na kuhinju ili je dio nje ili pak dnevnog boravka. Zbog manjka kvadrata često u taj prostor uguramo stol i stolice, nekakvu komodu za držanje raznoraznog pribora (stolnjaka, čaša, pića, podmetača, tanjura, zdjela, kuhinjskih krpa, pribora za serviranje i sl.).
Vaze, svijećnjake, figurice, tabletiće i slične stvarčice smještamo na i u komodu…

Ukućani često stolice s naslonom prakticiraju koristiti kao vješalice za veste, jakne i drugu raznu odjeću i predmete…

Prije serviranja obroka potrebno je razmaknuti nered ne bi li se našlo mjesta za serviranje objeda. Pogled na prekrasne blagovaone iz časopisa bacaju nas u očaj. Pitamo se zašto ne možemo imati takvu blagovaonicu?
Možemo.

Interior, Villa, Living Room, LuxuryPrvo nam valja obavijestiti ukućane o namjeri rasčišćavanja blagovaone i da vraćanja prvobitne funkcije. Možemo ih pozvati suradnju i sudjelovanje. Možda nas iznenade kakvom dobrom idejom i vlastitom željom da promijene stvari.

Zatim slijedi plan rada i plan održavanja stečenog reda. Najbolje je uz kavicu  (čaj ili drugo), uzeti u ruke papir i olovku – i zapisivati – sve što je potrebno pribaviti i napraviti. Potom se valja primiti posla.

Savjetujemo da pripremite par kartonskih kutija (jednu za stvari koje planirate nekome pokloniti, jednu za stvari koje namjeravate baciti, jednu za stvari koje možete označiti i odložiti u spremište, tavan, garažu i sl.).
Nije lako odreći se poklona dragih ljudi koji ničemu ne služe no, nema nam druge.

Na stvar možemo gledati i ovako: možda prestanemo dobivati nepotrebne stvari onda kada ih ne budemo brižno čuvali i izlagali. Oštećene tanjure, raspareni pribor i sve stvari koje dugo nismo koristili – odbacujemo. Uvijek ih možemo proslijediti nekome tko ih treba, prenamijeniti ili reciklirati.

Nakon što je blagovaoni vraćen sjaj, savjetujemo obiteljski sastanak radi obavještavanja ukućana o obavljenom poslu i svrsi. Naš trud neće se isplatiti ukoliko svatko pod ukućana ne pridonese održavanju reda.

Objasnite im da nema više vješanja odjeće po stolicama (odredite mjesta na koje se odlažu takve stvari), nema odlaganja papira, novina i drugog tiska po komodi (tome može poslužiti neka košara ili zanimljiva kutija), ključevi, pribor za pisanje, blokovi za bilješke i slično mora imati svoje mjesto.

Budite spremni na to da će trebati određeno vrijeme da se svi ukućani naviknu na novi red. Budite uporni i dosljedni  u podsjećanju i rezultati neće izostati. To znači kontinuirano podsjećati na dogovor o tome kako održavati red, uključiti u dužnosti sve ukućane i davati priliku za popravljanje onog što su eventualno ‘zabrljali’.
Sam nadzor (upozoravanje, podsjećanje, molbe i sl.) ponekad je teži od pospremanja no, dugoročno se više isplati.
U svom domu trebali bismo se osjećati dobro.

Važno je napomenuti da sve to moramo činiti smireno, sa stavom, ali bez vike, optuživanja i jadikovanja.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar