Kako sijemo

Tako ćemo i žeti…

Ako sijemo sjeme dominacije i isključivanja, gubimo inteligenciju i suosjećanje, a život postaje teška borba. To univerzalno duhovno učenje, koje možemo pronaći u gotovo svim svjetkim religijama, temelji se na istini o našoj međusobnoj povezanosti. Ta istina se tumači i pozitivno, kao zlatno pravilo (čini drugima što želiš da oni čine tebi) i neutralno (kao zakon uzroka i posljedice (osvetit će nam se ono što činimo drugima).

Jednostavnije rečeno, ne možemo očekivati da ćemo ikada biti sretni ako drugima nanosimo bol i patnju, da ćemo biti slobodni ako druge držimo zatočenima, da ćemo biti zdravi ako drugima uzrokujemo bolest ili da ćemo uspostaviti mir ako smo nasilni prema drugima i uzrokujemo im strah.

Budisti kažu da će sjeme koje posijemo i njegujemo svojm rukama, riječima ili duhom rasti, a mi ćemo osjetiti njihove plodove u svojim životima kao obilje, radost, ljubav i unutarnji mir ili kao bijes, bijedu, oskudicu.
‘Blago milosrdnima’, piše u Novom zavjetu, ‘oni će zadobiti milosrđe’.

Kada oslobađamo druge, postajemo slobodni, kada volimo druge, postajemo voljeni, kada ohrabrujemo druge, dobivamo ohrabrenje, kada smo blagoslov drugima, dobivamo blagoslov, kada drugima donosimo radost i iscjeljenje, pronalazimo radost i iscjeljenje u vlastitom životu.

Odlomak iz knjige „Hrana za mir“ Willa Tuttlea.

ostavite svoj komentar