Kako umiriti dijete

Djeca trebaju kretanje, moraju stalno nešto otkrivati, znatiželjna su, ne miruju niti trenutka…

No, i najaktivnija i najznatiželjnija djeca povremeno trebaju mir. Razdoblja mira i akcije ne podudaraju se uvijek sa željama roditelja. Bilo bi dobro kada bi djeca sama osjetila potrebu za umirenjem, odlučila se za stanku i povukla se. No, ta sposobnost sve je rjeđa među djecom. Ispred računala i TV ekrana kretanje je minimalno i prekasno se aktiviraju znakovi umora na tjelesnoj razini. Dugoročno, posljedice mogu biti smanjena koncentracija i smetnje u komunikaciji.
Da biste spriječili takve posljedice morate djetetu osigurati vrijeme mira i tišine. Veoma je važna organizacija obiteljskog života, ali i korištenje provjerenih tehnika kojima koje se djetetu mogu približiti kroz igru i osigurati mu da u miru sredi dojmove o svemu što je tijekom dana proživjelo, vidjelo, osjetilo, i da iz toga nešto nauči.

Jedna od najboljih i ujedno najjednostavnijih tehnika smirenja jest koncentracija na sebe. 
Radi se o svjesnom ograničavanju na jedan prihvatni kanal – slušati, dodirivati, gledati). Pri tome se otrkivaju detalji koji su do tada bili sporedni ili prekriveni drugim utiscima.

OSLUŠKIVANJE VLASTITOG TIJELA
Zajedno sa djetetom možete leći na krevet ili na pod i osluškivati zvukove iz vlastitog ili tijela osobe do vas. Poslušajte srce, osluškujte zvukove iz želuca, dišite duboko, dišite ubrzano, šapćite si u uho…
OSLUŠKIVANJE ZVUKOVA OKO VAS
Tople ljetne večeri možete s djetetom izaći u šetnju i osluškivati zvukove iz prirode, ali i zvukove prometa, ljudi, životinja… Pokušajte opisati što sve čujete.
PREPOZNAVANJE ZVUKOVA
Pripremite različite predmete i sakrijte ih ili prekrijte nekom tkaninom. Posjednite dijete pored sebe pa odabranim predmetima proizvodite zvukove. Zveckajte ključevima, lupkajte priborom za jelo, poderite list papira, listajte knjigu, puckajte prstima… Dijete neka pogađa. Možete i zamijeniti uloge.
VREĆA IZNENAĐENJA
U neku veću platnenu vreću stavite nekoliko različitih premeta. Dijete neka sjedne, zatvori oči i potom vadi jedan po jedan predmet iz torbe i isključivo opipom pogađa o kojem se premetu radi. Veličinu i broj predmeta treba prilagoditi starosti djeteta. To mogu biti igračke, kuhinjski pribor (ne oštri i šiljati predmeti), knjige…
KROZ PROZOR
Tmuran, vjetrovit ili kišni dan i ne da vam se van. Posjednite dijete uz prozor i zajedno promatrajte okolinu. Vjetar njiše grane, preleti ptica, projuri automobil, prođe užurbani prolaznik… Izmišljajte priče. Kamo je pošao taj čovjek? Što misliš kamo se žuri? Je li on nečiji tata, djed ili brat? Ima li djece poput tebe? Koliko? Zašto?
Pustite da dijete razvije priču i pokušajte tok priče usmjeriti nekom mirnom kraju kako biste postigli odmarajući i opuštajući učinak.

I pokret može dovesti do smirenja. Tu kvalitetu imaju igre prstima i koncentrirane vježbe ravnoteže.

IGRE PRSTIMA
Svaki prst možete imenovati. Svaki prst može imati određenu ulogu. Odigrajte mali igrokaz prstima. Smislite neku priču. Možete si pomoći i tako što ćete na prst staviti lutkicu ili možete nacrtati neki lik na prstu. Neka i dijete sudjeluje sa svojim prstićima. Neka i ono glumi i priča…
RAVNOTEŽA NA UŽETU
Na tlo položite konopac (ili nit vune ili nešto slično) u dužini od oko tri metra. Dijete će lako zamisliti da je to konopac na visini, iznad provalije ili na trapezu. Zadatak je prehodati s jedne strane konopca na drugu, raširenih ruku. Ukoliko dijete to obavi s lakoćom, prijeđite na hodanje postrance i unatraške. Ako i to uspije naka skakuće samo na jednoj nozi, neka čučne ili napravi neku svoju figuru.
IMITACIJA
Zadatak djeteta je da vas imitira. Vi hodate širokim koracima – ono hoda širokim koracima, vi se istegnete – ono se istegne, vi čučnete – ono čučne itd. Tijekom igre pokazujte sve složenije pokrete i one kod kojih su važni detalji (držanje dlanova, položaj nogu, izraz lica i sl.). Možete i zamijeniti uloge.
Na kraju se uspravite, protegnite, zijevnite i zajedno lezite…
OGLEDALO
Postavite se tako da vas dijete gleda kao da stoji pred ogledalom (udaljeno jedan metar od vas). Svaki vaš pokret dijete mora ponoviti, kao u ogledalu, sa što manjim kašnjenjem. Zato u početku pokrete radite polako, potom lagano ubrzavajte. Zamijenite uloge. Tijekom igre izmjenjujte brže i sporije pokrete kako bi dijete ostalo zainteresirano.
IGRA BALONOM
Igra balonom spaja kretanje i odmor. Dobro napuhan i čvrsto povezan balon dobacujte jedno drugome. Balon ne smije pasti na pod. Potom možete sjesti na dva stolca udaljena 2-3 metra i dobacivati jedno drugome balon bez ustajanja sa stolice a balon opet ne smije pasti na pod. Možete leći i na pod i dobacivati se balonom uz isto pravilo. Možete smisliti i neku svoju varijantu.
KNJIGA NA GLAVI
Dobra vježba za održavanje ravnoteže, ali i za vježbanje strpljivosti jest držanje premeta na glavi. Za ovu igru odaberite neku staru i ne pretešku knjigu. Zadatak je držati knjigu na glavi da ne ispadne. Potom treba pokušati kretati se s knjigom na glavi. Možete pokušati i hodati po stepenicama. Ne treba se žuriti.

Zamišljanje i maštanje je imanentno djeci. To treba iskoristiti da ga dovede do mira i opuštanja. Važno je osigurati djetetu mirnu okolinu, toplinu i po mogućnosti malo zamračiti prostor.

PROMATRANJE SLIKE
Iskoristite neku lijepu sliku sa kalendara, neku fotografiju s odmora ili neku drugu sliku. Promatrajte sliku zajedno a potom zamolite dijete da vam ispriča što vidi. Potaknite ga pitanjima. Što ti je najljepše na ovoj slici? Zašto baš to? Što ti nije lijepo? Uključite se i vi. Ispričajte djetetu što vi vidite na slici.
CRTANJE
Zamolite dijete da vam nacrta neku sliku koja odiše mirom. Neka nacrta nešto što voli zamišljati prije spavanja. Livada, cvijeće, leptiri, mjesec, zvijezde, more, ribe…

Rituali omogućavaju red i mir, oslonac su u dnevnoj strci i djeca ih u pravilu vole. Uz pomoć stalnih, zajedničkih rituala moćete pomoći svom djetetu da pronađe mir, da se opusti i osjeti sebe. Nije važno radi li se o toplom napitku prije spavanja, priči ili maženju, važno je da su to trenuci protkani tišinom, mirom i da omogućavaju opuštanje.


JASTUČIĆ ZA GRLJENJE

Djeca vole ‘svoje’ jastuke. To može biti kupljeni, ali i sašiveni jastuk, željenog oblika ili boje, mekan i lako periv. Kada dijete položi glavu na ‘svoj’ jastučić, ono se oslobađa stresa i misli na lijepe stvari. Taj jastučić može poslužiti i za kraći popodnevni odmor i za odmor tijekom vožnje u automobilu.

SREĆONOŠA
Zajedno sa djetetom možete izabrati neki predmet koji će ono uvijek imati uz sebe i koji će mu pružati osjećaj sigurnosti, sreće, mira. To može biti lijep, okrugao, ne prevelik kamen, mala plišana igračkica. Kada se dijete osjeća nesigurno, samo ili nervozno neka uzme ‘svoj’ predmet, čvrsto ga stisne i osjetit’ će kako ga ispunjava mir i snaga.
ODLAZAK NA SPAVANJE UZ SVAKODNEVNI RITUAL
Važno je uvesti ustaljeni slijed događaja i ne odstupati od njega. Čvrsti slijed događaja olakšava djetetu da se umiri i pomiri sa završetkom dana. Osmislite ovaj ritual tako da nije u neskladu sa ostatkom obitelji (utišajte tv, razgovarajte tiše, obucite pidžame, pokažite djetetu da se i vi pripremate za počinak). Sa pripremama započnite prije nego dijete postane umorno i nervozno.
PRIČA ZA LAKU NOĆ
U knjižnici možete posuditi knjigu sa pričama za lakše uspavljivanje. Priče ne bi smjele biti predugačke jer će vama biti naporno čitati dugo.
USPAVANKA
Pjevanje uspavanke najrašireniji je i djeci najdraži ritual. To su i neka od nejljepših sjećanja iz djetinjstva. Zagrljaj, nježna melodija, poljubac i laku noć!
MOLITVA ZA LAKU NOĆ
Bez obzira jeste li vjernici ili ne, molitva je uvijek poželjna. To može biti zahvala za lijep dan, za zdravlje, lijepa misao…
NAPITAK ZA LAKU NOĆ
Djetetu koje se posebno teško umiruje možete ponuditi i napitak za laku noć. Možete mu objasniti da se radi o posebnom napitku koji omogućuje miran i dubok san. To može biti mlako ili toplo mlijeko s medom ili sa malo kakaa, čaj od kamilice s medom. Zasladite ga što je moguće manje.

 

 

 

 

ostavite svoj komentar