Kako ‘zavarati’ glad?

Trpite zbog stroge dijete?

Ili ste jednostavno gladni, a smatrate da ne biste smjeli biti? Pokušajte slijedećim trikovima ‘zavarati’ svoj želudac i obuzdati pretjeranu želju za hranom.

Ispijanje vode
Ponekad smo žedni kada mislimo da smo gladni. A ukoliko to nije slučaj voda je i opet dobro rješenje jer daje osjećaj sitosti. Dobro je popiti oko dvije litre vode dnevno, izvan obroka.

Jedite hranu bogatu vlaknima
Agrumi, jabuke, krumpir, mrkva, mahune, integralne žitarice (posebno zob i ječam) izvrstan su izvor vlakana.

Mali obroci
Glad možete zavarati i češćim, ali manjim obrocima koji ne debljaju. Grickajte sirovu mrkvu i celer, napravite voćnu salatu, pojedite jogurt.

Jedite integralne namirnice
Integralne namirnice (kruh, žitarice) ne izazivaju pretjerano lučenje inzulina kao jednostavni ugljikohidrati (šećeri), a daju dugotrajniji osjećaj sitosti i zadovoljstva.

Manje soli
Umjesto soli za poboljšavanje okusa hrane koristite aromatično začinsko bilje.

Konzumiranje juha
Obrok započnite toplom, gustom juhom od povrća. Takva juha sadrži obilje vode, ali i vlakana, pa pruža osjećaj sitosti ali i okrepljuje i opušta. Jedna od najpreporučljivijih je juha od rajčice.

Jedite polako
Da bi naš mozak zaključio ‘sit sam’ potrebno je cca 20 minuta. Zato, jedite polako, uživajte u hrani, dobro prožvačite svoj obrok.

Pripazite na svoje potrebe za vitaminima i mineralima
Ponekad manjak nekog vitamina može biti uzrok pretjerane želje za nekom hranom. Primjerice, manjak vitamina B skupine može rezultirati pretjeranom željom za slatkim i za škrobom.

Šetnja/kretanje
Kada vas uhvati želja za hranom, izađite u šetnju (ako ste u mogućnosti).Ili sjednite na bicikl i malo se provozajte.

ostavite svoj komentar