Kamilica (Matricaria chamomilla L.)

Kraljica ljekovitih biljaka…

Kao izuzetno ljekovito sredstvo poznata je od davnina…

Kamilica je jednogodišnja razgranata biljka, visoka 20-50 cm. Listovi kamilice su perasto narezani, a na vrhu pojedinih nitastih ogranaka razvija se po jedan glavičasti cvat. koji se sastoji od sitnih žutih cvjetova, dok su po rubu poredani bijeli ježićasti cvatovi.

U našim je krajevima bila vrlo rasprostranjena, ali zbog upotrebe umjetnog gnojiva i suzbijanja korova kemijskim sredstvima kamilica postaje sve rjeđa. Postoji više vrsta kamilice, a najljekovitije su rimska i njemačka kamilica. Sabiranje se vrši samo po lijepom i sunčanom vremenu. Kod oblačnog ili vlažnog vremena kamilica ne sadrži toliko eteričnog ulja kao ona sabrana po sunčanom vremenu i tada nije prikladna za čuvanje. U Hrvatskoj se najčešće upotrebljava njemačka kamilica, koja korijene vuče iz Europe i sjeverozapadne Azije.

Od kamilice se ubiru prvenstveno cvateći cvatovi bez stapki. Kvaliteta suhe kamilice ovisi o vremenu sabiranja i načinu sušenja. Vrijeme cvatnje varira od lipnja do kolovoza. Glavice imaju najviše ljekovitih tvari između trećeg i petog dana nakon početka cvatnje . Ubrane glavice suše se toplinom, ali vodeći računa da temperature ne bude viša od 50°C.

Kao najvažnije ljekovite i djelotvorne tvari u kamilici treba navesti eterično ulje, smolu, gumu, gorku tvar, vosak, mast, soli fosforne kiseline i čitav niz organskih kiselina. Svježe dobiveno ulje kamilice je najvažnija ljekovita tvar, a plavu boju ulju daje ugljikovodikov spoj – azulen. Što je obilnijoj mjeri u biljci zastupljeno eterično ulje u zajednici sa azulenom, to je veće ljekovito djelovanje kamilice protiv upala. U kamilici se još nalaze : glikozid, nedovoljno istražen, gorke supstance, mješavina cerotina, stearina, palmitina i linolne kiseline, holin, triakotan, fitosterol, salicilna kiselina, metil-eter umbeliferona i sam umbeliferon, dioksikumarin, i konačno, soli jabučne kiseline, sumpor i kalcij.

Kamilica djeluje protiv grčeva, antiupalno, antialergijski, antiseptički, umirujuće, kao probavni stimulans, kao blagi analgetik, protiv menstrualnih bolova, opušta mišiće, njeguje problematičnu kožu, poboljšava funkciju jetre, jača kosu.

Od kamilice možete raditi losione, obloge, zavoje, ulje, čaj i kupke.
Kamilica se ne smije kuhati već samo preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji. Moguća je (iako vrlo rijetka) alergijska reakcija na kamilicu, Preporuča se izbjegavati kamilicu ako se uzimaju sredstva na bazi oraha i kininovca i ukoliko osoba koristi homeopatske lijekove, jer kamilica blokira njihovu apsorpciju. Inače se može piti svakodnevno, jer nema drugih nuspojava

Napravite čaj od kamilice, obloge, kupku, ulje od kamilice ili mast.

“Chamomile Tea” – Image courtesy of Serge Bertasius Photography / FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar