Kamo god pošli

Nosite sebe sa sobom…

Često smo skloni vjerovati kako bismo bili sretniji i zadovoljniji promjenom nekih životnih okolnosti – grada u kojem živimo, doma u kojem živimo, osobe ili osoba sa kojima živimo, posla kojeg radimo…

Sasvim sigurno da su neke promjene dobrodošle i poželjne, ali valja nam imati na umu da kamo god pošli, sa kim god bili, što god radili – mi ostajemo nepromijenjeni. Ako smo osoba koja je po prirodi pesimistična, ogorčena, sklona nezadovoljstvu, ako stalno razmišljamo kako bi svijet oko nas trebao biti drugačiji, ako su nam svi oko nas nešto krivi – kamo god pošli to se neće promijeniti. Ne kaže se zaludu „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“.

Jednog su čovjeka pitali kakvi su ljudi u njegovu kraju. Odgovorio je protupitanjem „A kakvi su u vašem?“ Jedan mu je čovjek odgovorio: „Uglavnom sebični, oholi, neradnici.“ Čovjek mu je na to odgovorio da bi on vjerojatno i ljude iz njegova kraja okarakterizirao takvima.

Dobre se stvari počinju događati kad čovjek shvati da se pozitivne promjene događaju iznutra prema van. Od nas prema drugima.

Što više svojih snaga upremo u to da nam bude bolje tamo gdje jesmo, s ljudima s kojima jesmo, sada i ovdje – bivamo spokojniji, mirniji i zadovoljniji, životom i ljudima.

I kad krenemo nekamo i pokušamo nešto novo, s novim ljudima, sa sobom nosimo stečeni mir i on nas podržava.

Tekst: A. Pleša

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar