Kantarion ili gospina trava

Gospina trava (lat. Hypericum perforatum) među najrasprostranjenijim je ljekovitim biljkama. Raste samoniklo na čistinama, uz rubove šuma, po livadama, uz živice… Cvate žutim cvjetovima tijekom cijelog ljeta, od svibnja do rujna, najviše tijekom srpnja.
Od davnina je cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava. Među rijetkim je biljkama koje imaju i antibakterijsko i antivirusno i antimikotično (protugljivično) djelovanje. Kantarion je, k tome, i prirodni antidepresant.

Posebno poznato i cijenjeno je ulje gospine trave. Bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima. Ovo ulje poznato je i po tome što pomaže kod svih vrsta rana, opekotina prvog stupnja, upala jajnika, vaginalnih infekcija, hemoroida, proširenih vena, čireva, ožiljaka, strija, akni, upale mišića i živaca, reume, išijasa, lumbago, gihta, otoka kod uboda insekata. Odlično je kao ulje za masažu jer povoljno djeluje na cirkulaciju. U ginekologiji se primjenjuje u obliku vaginaleta ili kao uljem natopljen tampon, kao odličan dezinficijens protiv bakterijskih infekcija.

Mogu ga koristiti i trudnice – za masažu, protiv strija kao i za perinealnu masažu. No, trudnice ne smiju piti čaj od kantariona.

Kod hemoroida, čireva, proširenih vena, herpesa, akni, ožiljaka, iritacija i opekotina preporučuje se mazanje uljem nekoliko puta dnevno.
U liječenju rana npr. nakon operacije, preporučuje se upotreba kantarionovog ulja za ubrzanje procesa zarastanja.

Kantarionovo ulje je podjednako dobro za modrice, opekotine i za zarastanje rana, a maže se i kod ujeda insekta. Nanosi se na lice kao prirodno sredstvo protiv akni, a pomaže i kod reume. Ulje se koristi i za liječenje hemoroida.

Napravite sami kantarionovo ulje
Ovo se ulje spravlja samo sa svježim cvjetovima.
Omjer je 100 g cvjetova na litru ulja, hladno prešanog, kvalitetnog, uglavnom ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Cvjetovi se beru škarama ili nožem tako da korijen ostane u zemlji.
Ubrane biljke vežu se u snop i ostave da vise preko noći.
Sutradan se stave u staklenu bocu i preliju uljem.
Otvor na boci prekrije se gazom i pričvrsti (npr. gumicom).
Ostavi se 40 dana na suncu uz povremeno provjeravanje jesu li svi cvjetovi zaronjeni u ulje. Nakon 40 dana procijediti kroz gazu i pritisnuti cvjetove da puste ulje do kraja.
Ulje se čuva u zatvorenoj boci u tamnom, suhom i hladnom prostoru (najbolje u tamnoj boci/staklenki).
Nije uputno ulje pohranjivati u hladnjak, niti na sunce.

Kantarionovo ulje tamno crvene je boje. Može se nabaviti u ljekarnama, trgovinama zdrave hrane i sl.

Važno!
Kantarionovo ulje je fototoksično pa se 12 sati nakon nanošenja ne smije kožu izlagati UV zračenju.
Prije upotrebe kantarionovog ulja na kirurške rane potrebno je potražiti savjet i dopuštenje liječnika.

Photo courtesy of PIxabay

ostavite svoj komentar