Kava s kardamomom

Kava najčešće pijemo toplu, spravljenu tradicionalno (kao tursku), kao espresso ili irish coffee, cappuccino, moccachino, caffe latte, bijelu kavu, frapuccino ili drugačije. Najzdravijima se smatraju tzv. turska kava i espresso.

Coffee Beans, Coffee, Beans, Brown, Roasted, Caffeine

Istraživanja su dokazala niz zdravstvenih dobrobiti od kave (kada se konzumira umjereno): povećava budnost i koncentraciju, popravlja raspoloženje, umanjuje bolove. Ima snažan učinak na mozak, pospješuje izmjenu tvari u organizmu, pojačava snagu i rad srca, poboljšava krvotok u srcu, podiže krvni tlak, povećava količinu šećera u krvi i njegovu potrošnju, djeluje kao diuretik (potiče mokrenje), može potaknuti pražnjenje crijeva.

Ako pretjeramo s ispijanjem kave upoznat ćemo i njenu manje zdravu stranu. Konzumirana u prevelikim količinama može izazvati poremećaj srčanog ritma, pojačati lučenje želučane kiseline i izazvati žgaravicu, probleme sa želucem, glavobolju, dehidraciju, drhtanje ruku, nesanicu, smušenost, anksioznost i drugo.

Također postoji opasnost da postanemo ovisni o kavi. Preporuka je piti maksimalno do tri šalice kave dnevno. Najuočljiviji simptomi ovisnosti su glavobolja, bezvoljnost i razdražljivost. Osim toga, pijemo li kavu učestalo i u većim količinama, razvit ćemo toleranciju na kofein i on će djelovati slabije nego na početku.

Cardamom, Spice, Ingredient, Scent

Kardamom je začin izuzetno cijenjen je zbog svojeg blagog, toplog, limunastog i aromatičnog okusa s karakterističnom notom eukaliptusa. U davna su vremena Egipćani žvakanjem njegovih sjemenki izbjeljivali zube i osvježavali dah. U istočnim zemljama kava s kardamomom smatra se pravim eliksirom vitalnosti. Obogaćuje kavu, alkalizira je i upotpunjuje. U vrućoj kavi kardamom oslobađa mnoštvo vrijednih sastojaka kojima se potiče funkcioniranje imunološkog sustava i podržavaju funkcije vitalnih organa.

Kava s kardamomom smatra se dobrom za žensko zdravlje.  Pridonosi emocionalnoj ravnoteži, stabilizira rad hormona, stimulira proizvodnju kolagena što poboljšava stanje kose, kože i noktiju.

Što se specifično muškog zdravlja tiče kardamom blagotvorno djeluje na rad prostate, ublažava upalu i potiče cirkulaciju krvi u području genitalija, energizira, poboljšava tjelesne i mentalne performanse.

Važno! Da bi se aromatične i djelatne tvari iz kardamoma rastvorile u napitku kardamom se dodaje već na početku pripreme napitka. Kardamom se može samljeti uz pomoć mlinca za kavu (električnog ili ručnog).

Nakon što voda zakuha, u nju stavimo kavu i kardamom (na jednu žličicu kave vrh žličice kardamoma). Pustimo da proključa pa maknemo sa štednjaka. Postupak s ključanjem možemo ponoviti još jednom pa nakon toga ostaviti kavu da se malo prohladi. Nakon 2-3- minute ulijemo kavu u šalicu u konzumiramo (po želji zasladimo šećerom, medom, dodamo mlijeko, cimet, šlag…).

Uživajte u dobrobitima kave i kardamoma pijući umjereno.

Image by Карина Панченко from Pixabay
Image by Jose Antonio Alba from Pixabay 

 

ostavite svoj komentar