Kiseli kupus

Namirnica nekad isključivo siromašnih slojeva prava je riznica zdravlja. Ljekovitost kupusa znanstveno je potvrđena činjenica.
Čisti organizam, obiluje neophodnim nutrijentima, niskokaloričan je i ne manje važno, dostupan. Po sadržaju vitamina C ravnopravno se nosi s najboljim izvorima i tijekom zime to ga čini idealnim saveznikom u prevenciji bolesti, posebice prehlada i gripe. Povoljan odnos nutrijenata osigurava maksimalno iskorištavanje kalcija u organizmu. Jača imunitet, diuretik je, ubrzava izbacivanje štetnih tvari iz organizma, sprječava starenje stanica. Osim toga, štiti sluzokožu i pogodan je za osobe koje pate od gastritisa i drugih problema sa želucem. Normalizira krvni tlak, a djelotvoran je i kod zakrečenja krvnih žila.
Sadrži veliku koncentraciju indola – fitonutrijenta koji interferira s metabolizmom estrogena te može smanjiti rizik od pojave nekih nekih oblika raka kao što je rak dojke i debelog crijeva.

Ukoliko je kupus ukiseljen pravilno u njemu se razvijaju mikroorganizmi koji suzbijaju procese truljenja u crijevima, pospješuju probavu i potiču izbacivanje otrovnih materija. Najzdraviji je sirovi, svježi, začinjen s malo maslinovog ulja.

Sok od svježeg kupusa bogat je vitaminom C i dokazano je ljekovit. Njime se uspješno liječi čir na želucu, upala debelog crijeva, pomaže kod bronhitisa, probavnih tegoba, kašlja, promuklosti, mamurluka i slabokrvnosti.
Sok je djelotvoran samo onda kada je svjež. Priprema se tako da se cca ½ kg kupusa očisti, nariba, malo posoli i pusti da odstoji. Potom se kroz dvostruku gazu procijedi i doda se malo soka od limuna. Uzima se između obroka.
Voda u kojoj se kiselio kupus – rasol, stimulira izlučivanje žuči i rad gušterače i preporuča se u liječenju debljine i šećerne bolesti.
Rasol možete popiti ujutro (natašte) ili češće konzumirati svježi kupus.
Kuhanjem se dio vrijednih sastojaka uništava pa je poželjno kiseli kupus konzmirati kao takav – kiseli, bez kuhanja, kao dodatak jelima (krumpiru, žgancima, riži i dr.).
Nije ga preporučljivo namakati prije pripreme niti kuhati više od 20 minuta jer tada gubi većinu vrijednih sastojaka.
Prilikom konzumiranja kiselog kupusa treba izbjegavati dodatne slane namirnice.
Još je ljekovitiji ukoliko se kod kiseljenja doda lišće vinove loze, grožđe, kriške dunje ili jabuke, kukuruz, kumin i komorač te malo soli.
Uz kiseli kupus od začina odlično se slažu kim, vlasac, cimet, pimet, borovac i lovor.

ostavite svoj komentar