Klice – za vitalnost

Klijanje – buđenje energije u biljci…

Nakon perioda mirovanja biljka započinje novu životnu fazu, aktivira se i počinje svoje putovanje prema površini zemlje i prema suncu. U zdravoj sjemenki tijekom ove faze odvija se cijeli niz metaboličkih procesa – oslobađa se ogromna energija i uvećava postotak hranjivih tvari.

Budući su klice prava vitaminsko-mineralna riznica i potiču obovu organizma svakako ih treba uključiti u prehranu. Mogu ih konzumirati i djeca i starije osobe, trudnice i rekonvalescenti, sportaši, osobe koje trebaju dodatnu snagu, apsolutno svi.

sproutsKlice sadrže znatno veće količine vitamina E i vitamina B skupine, vitamina C i visok udio bjelančevina, željeza, magnezija, kalija i drugih mikroelemenata. Niskokalorične su, a sadrže i folnu kiselinu i neprobavljiva vlakna. Tijekom klijanja, sadržaj vitamina, minerala i bjelančevina višestruko se povećava, uz istodobno smanjenje kaloričnosti i sadržaja ugljikohidrata. Udio vode povećava se deseterostruko u odnosu na suhe sjemenke, grahorice i žitarice.

Klice, sjemenke i mahunarke u fazi klijanja sve su prisutnije u modernoj kuhinji zbog svojih iznimnih hranjivih vrijednosti. Lako ih je uzgojiti i u svom domu. Potrebno nabaviti sjemenke, po mogućnosti one organske i osigurati odgovarajuće uvjete vlage i topline.

Sjemenke treba namočiti, ostaviti na sobnoj temperaturi (najpovoljnija je ona od 19 do 21°C) od dva do sedam dana, ovisno o vrsti sjemenke ili mahunarke koju koristimo. Najvišu nutritivnu vrijednost sjemenke i mahunarke imaju tri dana po početku klijanja, nakon kojih se ta vrijednost snižava. Na deset grama zrna dobije se cca 70-ak klica.
Proces klijanja može se i usporiti stavljanjem u hladnjak, i nastaviti po želji.

Od mahunarki za klijanje koristimo grah, soju, slanutak, grašak i leću. Od žitarica koristimo pšenicu, kukuruz, zob, sezam, raž i ječam, a osim njih i brokulu, rotkvicu, gorušicu, luk i vlasac. Naklijavati možemo većinu biljaka i većinom su ukusne, no neke znaju biti gorke ili klijati presporo. Nemate li vremena, najbrže ćete proizvesti klice iz sjemena kukuruza, pšenice, riže i velikog broja mahunarki.

Klicama se može obogatiti svakodnevni jelovnik i s njima pripremiti gotovo svako jelo. Koriste se sirove. Mogu se kupiti gotovo u svakoj bolje opskrbljenoj trgovini zdravom hranom.
Od njih možemo raditi salate, namaze, napitke, dodavati ih juhama, umijesiti u tijesto za sirovi kruh ili pecivo, za palačinke. Vrlo su kvarljive pa ih je potrebno pravilno pohraniti – u plastičnoj vrećici ili u posudi s vodom koja se svaki dan mora promijeniti. Klice se mogu i zamrznuti, premda nisu onako ukusne kao kad su svježe.
Kako u svom domu uzgojiti klice…pročitajte ovdje… (tekst u pripremi)

ostavite svoj komentar