Rashlađivanje prostora prirodnim načinima

Klima uređaji veliki su potrošači električne energije – tijekom ljetnih mjeseci za rashlađivanje i tijekom hladnih mjeseci, za grijanje prostora.
Osim što znatno opterećuju kućni budžet klima-uređaji nisu ‘prijatelji’ okoliša i našeg zdravlja.

Prostore u kojima boravimo možemo rashladiti i nekim drugim načinima, jeftinijima i ekološki prihvatljivijima. Jedna od mogućnosti, za one koji žive u kući, jest sadnja zelenila oko kuće. Drveće može zaštiti kuću od direktne izloženosti svjetlu i toplini i na taj način sniziti temperaturu u prostoru.
Sadnja vinove loze, biljki penjačica i sl. bilja također je jedna od mogućnosti (zeleni zidovi).

Otvaranjem prozora koji su na višem položaju omogućavamo da toplina koja se stvara i diže prema gore, izađe van. Tijekom vrućih dana prozore na sjevernoj i zapadnoj strani ranim jutrom treba otvoriti, a nakon što u kuću uđe svjež zrak, zatvoriti. Nakon jutarnje svježine vrući zrak ne treba puštati u prostor.
Tek kasnije navečer mogu se ponovno otvoriti prozori i napraviti propuh kako bi sav vrući zrak izašao i ušao svježi noćni.

fanStropni i samostojeći ventilatori troše puno manje električne energije, a mogu dostatno rashladiti prostoriju (smanjiti temperaturu za više od šest stupnjeva). Cijenom su dostupni, a postoji i cijeli niz modela. Zaleđena boca s vodom postavljena ispred ventilatora dodatno će osvježiti prostor.
Vrlo je važno zaštititi prozorska stakla od direktne sunčeve svjetlosti i topline. Škure, rolete i sl. izvrsna su zaštita izvana, a iznutra mogu poslužiti tamnije i deblje zavjese, žaluzine, folije za stakla.
Dugotrajnim kuhanjem zagrijava se i prostor u kojem kuhamo. Zato je preporučljivo kuhati što kraće i to po mogućnosti u ranim jutarnjim satima. Posebno treba izbjegavati rad pećnice. Ljeto je vrijeme svježih namirnica i lagane kuhinje.

Uputno je što manje koristiti električne uređaje i svjetla paliti samo po potrebi.

Osobama sa zdravstvenim poteškoćama (kardiovaskularnim posebno) savjetuje se da za najvećih vrućina borave u klimatiziranim prostorima.
Ostalima se savjetuje da klima-uređaje pale samo za najvećih vrućina, da ih koriste primjereno i da iskoriste sve druge, u ovom tekstu navedene mogućnosti rashlađivanja prostora.

ostavite svoj komentar