Knjige i kamo s njima

Dom pun knjiga za mnoge je ideal, nešto čemu težimo i s čime smo dobro. No, nismo li dobro organizirani i ne možemo pronaći knjigu koja nam treba, kad nam treba – to može biti problem. Books, Book Stack, Isolated

Znak je to da se trebamo primiti posla, organizirati knjige i promijeniti sadašnju situaciju na bolje.

Za početak, sve knjige treba skupiti na jedno mjesto. Valja odabrati jednu prostoriju u koju se knjige poslažu na jednu hrpu i razvrstaju: stručna literatura, beletristika, dječje knjige, kuharice, razni priručnici i sl. U ovoj fazi dovoljna će biti najosnovnija kategorizacija. Nakon što smo ‘ugrubo’ kategorizirali knjige izaberemo jednu kategoriju i dobro razmislimo možemo li i ovu grupu knjiga razvrstati u neke podgrupe (npr. stručna literatura: psihologija, strojarstvo, ekonomija). Neke knjige nećemo ni uz najozbiljnije promišljanje uspjeti svrstati u neku grupu. Ništa zato. Ostavimo ih, možda nam kasnije nešto padne na pamet.

Sada nam valja razmisliti o tome gdje posložiti koju grupu knjiga. Ukoliko imamo radnu sobu ona bi mogla biti pravo mjesto za stručnu literaturu (ili u radni kutak, na nekoj polici uz računalo).Book Stack, Books, Antiquariat, Read
Kuhinja (ili blagovaonica) je mjesto za kuharice i priručnike vezane za kuhanje. Dječja literatura mogla bi biti u dječjoj sobi itd.

Možda nam se ukaže potreba za novim policama.
Na police se knjige slažu po grupama, abecednim redom (po naslovu knjige ili po autoru, princip odaberemo sami i pridržavamo se istog) . Abecedni red i kategorije omogućavaju slaganje i u dva reda ako prostor zahtijeva takvu racionalizaciju. Knjige mekog omota dobro je polegnuti jednu preko na druge s koricom prema van da naslov knjige bude vidljiv. Teže knjige valja stavljati na niže i čvršće police. Lakše ih je dohvatiti.

Knjige koje ne trebamo i više ne želimo držati kod sebe ne treba baciti u smeće ili stari papir. Možemo ih odvesti u najbližu knjižnicu, staviti u neki od sandučića za dalje ili pokloniti.

Bilježnica posuđenih knjiga

Ovu bilježnicu dobro je uvijek držati na istom mjestu. U nju se zapiše svaka posudba – datum, naslov knjige i ime osobe kojoj ste knjigu posudili, poželjno i datum vraćanja. Svi ukućani trebali bi znati za ovu knjižicu i upisivati posudbe.

Lijepo je vidjeti knjige na policama. One su, kao i sve ostalo u našem domu, dio naše osobnosti. Budući da police s knjigama treba redovito brisati predlažemo zatvorene police na kojima se ipak skuplja manje prašine.

Image by congerdesign from Pixabay
Image by Ulrike Leone from Pixabay
Image by Ulrike Leone from Pixabay

ostavite svoj komentar