Knjige i kamo s njima

Knjiga simo, knjiga tamo i naš je stan poput knjižnice.

Problem je u tome što kod kuće nismo tako dobro organizirani i najčešće ne možemo naći baš onu koja nam treba. Jesmo li je komu posudili, je li među knjigama na polici ili negdje u podrumu u kutijama? Pronaći onu koju želite i znati točno gje je koja knjiga nije nemoguća misija. Naravno, treba se primiti posla, ali trud i vrijeme svakako će vam se isplatiti.

Za početak, sve knjige treba sakupiti na jedno mjesto. Odaberite jednu prostoriju gdje ih sve možete posložiti na jednu hrpu i razvrstavati: stručna literatura, beletristika, dječje knjige, kuharice, razni priručnici i sl. U ovoj fazi dovoljna će biti najosnovnija kategorizacija. Nakon što ste ‘ugrubo’ kategorizirali knjige izaberite jednu kategoriju i sada dobro razmislite možete li i ovu grupu knjiga razvrstasti u neke podgrupe (npr. stručna literatura: psihologija, strojarstvo, ekonomija). Neke knjige nećete ni uz najozbiljnje promišljanje uspjeti svrstati u neku grupu. Ništa zato. Ostavite ih, možda vam kasnije nešto padne na pamet.
Sada razmislite o tome gdje posložiti koju grupu knjiga. Ukoliko imate radnu sobu ona bi mogla biti pravo mjesto za stručnu literaturu (ili u radni kutak, na nekoj polici uz računalo).
Kuhinja (ili blagovaonica) je mjesto za kuharice i priručnike vezane za kuhanje. Dječja literatura mogla bi biti u dječjoj sobi itd.

Možda vam se ukaže potreba za novim policama. Razmislite o tome i zašto ne?
Knjige na police slažite po grupama, abecednim redom (po naslovu knjige ili po autoru, princip odaberite sami i pridržavajte se istoga) . Abecedni red i kategorije omogućavaju slaganje i u dva reda ako vaš prostor zahtijeva takvu racionalizaciju. Knjige mekog omota polegnite jednu preko na drugu sa koricom prema van da naslov knjige bude vidljiv. Teže knjige stavljajte na niže i čvršće police. Lakše ćete ih dohvaćati.
Knjige koje ne trebate i više ne želite zadržavati kod sebe ne bacajte u smeće ili stari papir. Odvezite ih u najbližu knjižnicu. Neke od njih sigurno će dobro poslužiti još dobar niz godina.
Uvijek na istom mjestu držite bilježnicu posudbi knjiga. U tu bilježnicu zapišite svaku posudbu – datum, naslov knjige i ime osobe kojoj ste knjigu posudili i datum vraćanja. Svi ukućani trebali bi znati za ovu knjižicu i upisivati posudbe.
Lijepo je vidjeti knjige na policama. One su , kao i sve ostalo u našem domu, dio naše osobnosti. No, police s knjigama treba redovito brisati pa predlažemo da razmislite o praktičnim zatvorenim policama.

ostavite svoj komentar