Knjige, knjižnice, čitanje

Vani pada kiša. Pred vama je još jedno pospano poslijepodne. Razmišljate o tome kako ga provesti?

Boy, Reading, Books, School, Education

Hm…. Možete ostati kod kuće i igrati društvene igre ili (ako je dijete manje) slagati kockice, zabaviti se nekom društvenom ili drugom igrom, gledati crtiće, igrati igrice na računalu, možda posjetiti prijatelje, otići u neki trgovački centar odlazak u neki šoping centar i ostaviti dijete u igraonici (barem na neko vrijeme), a možete skoknuti i do obližnje knjižnice.

Kad ste zadnji puta posjetili knjižnicu u vašem kvartu? Znate li da knjižnice nisu samo posudionice knjiga nego da redovno organiziraju razna događanja za djecu svih uzrasta i za odrasle? Bude tu kreativnih radionica, čitanja priča, izložbi, učenja jezika…

Digitalni mediji umanjili su važnost knjiga u našim životima. No, kako vrijeme ide sve je jača svjesnost o tome da je čitanje nezamjenjivo i izrazito važno za naš razvoj.

Npr. danas pouzdano znamo da samo 15 minuta dnevno čitanja naglas djetetu i s djetetom pomaže njegovom cjelokupnom razvoju. Vrijeme (doba dana) kao i mjesto čitanja manje su važni i ovise o okolnostima. Nekome više odgovara jutro, nekome večer, netko će čitati u naslonjaču, netko za vožnje u autobusu ili automobilu…

Watercolour, Watercolor, Paint, Effect, Textured, Style

Možda možete razmisliti o tome da ustanovite neku rutinu vezanu uz čitanje jer ih djeca vole i trebaju, daju im osjećaj poznatosti odnosno sigurnosti. Čitanje maloj djeci jedna je od najboljih aktivnosti za stimuliranje jezičnih vještina (govora, izražavanja, usvajanja novih riječi i izraza) i kognitivnih vještina (boljeg zapamćivanja, uočavanja, zaključivanja i dr.), ono motivira, potiče i razvija kreativnost. Osim toga, čitanjem djeci i s djecom potičemo razvoj slušanja, važne vještine koja će se pokazati dragocjenom tijekom socijalizacije i obrazovanja.

Čitanje knjiga i slikovnica pomaže u opuštanju prije odlaska na spavanje. Priče nas vode u poseban svijet i odmiču od svakodnevice koja je moguće bila opterećena nekim uznemirujućim događajem ili događajima. Kroz priče dijete uči o životu, bilo da su realistične ili izmaštane. Kroz priču dijete spoznaje i emotivni svijet, uči o vlastitim osjećajima i osjećajima ljudi oko sebe.  

Par savjeta:

  • s čitanjem počnite što ranije (jezične vještine kod djeteta razvijaju se i prije nego ono počne govoriti),
Watercolour, Watercolor, Paint, Blend
  • krenite s kraćim i ritmičkim sadržajima (pjesmicama, brojalicama) i lijepim ilustracijama,
  • prvo sami pročitajte knjigu/slikovnicu kako biste provjerili sadržaj i kvalitetu,
  • prilagođavajte sadržaje uzrastu djeteta,
  • čitajte djetetu i onda kad ono nauči čitati (ne umjesto djeteta, nego kao posebnu, zajedničku aktivnost),
  • objasnite djetetu što mu čitate kako bi ono moglo povezati riječ sa sadržajem, posebno kad je dijete manjeg uzrasta,
  • što češće vodite dijete/djecu u knjižnicu, zajedno birajte slikovnice i knjige,
  • budite pozitivan primjer, u prisustvu djeteta čitajte svoju literaturu;

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar