Koju banku odabrati?

Što trebam znati…

Jedna od važnih odluka koje moramo donijeti vezao uz naše financije odabir je banke preko koje ćemo poslovati. Baš kao i kod drugih izbora,odluka o banci ne bi trebala biti impulzivna i slučajna nego rezultat promišljanja, informiranja, usporebi i iskustava ljudi oko nas. Naš odabir treba biti vođen razumnim argumentima i razlozima ‘za’ i ‘protiv’. Takvo postupanje može nam u konačnici uštedjeti značajne iznose.

Svoj izbor ne moramo svesti na jednu banku. Sve ovisi o tome koje usluge trebamo i koji se uvjeti nude u odnosu na ono što nam treba. U našoj su zemlji još uvijek gotovo sve banke komercijalne banke – one obavljaju sve poslove, od poslova s građanstvom do investicijskih poslova.

Stoga je uputno provjeriti i usporediti sve proizvode koje banka nudi i odabrati ponudu one banke koja je nama najpovoljnija.
Također nije loše provjeriti ima ima li tvrtka u kojoj smo zaposleni ugovor s nekom od banaka i ugovorene uvjete poslovanja koji možda nisu javno oglašeni, a koji bi nam omogućili povoljnije poslovanje. Veliki je broj tvrtki koje bi mogle imati takav ugovor i za svoje zaposlenike što se kod nas još uvijek ne koristi u dovoljnoj mjeri što zbog neinformiranosti i nezainteresiranosti rukovodstva tvrtki što zbog neinformiranosti zaposlenih. Takvim se ugovorima zaposlenicima tvrtke mogu nuditi povoljniji uvjeti vezani uz različite bankarske proizvode i to može podrazumijevati posebne uvjete za podizanje kredita – povoljnije kamatne stope, povoljnije kamate na oročene depozite i dr.

Valja nam provjeriti sve – od toga koliko poslovnica i gdje ima banka s kojom bismo poslovali, koliko bankomata ima u svojoj mreži i na kojim lokacijama, kolike su naknade za vođenje računa, kolike one za podizanje novca na bankomatu, kolike su stvarne kamate za prekoračenje po tekućem računu (to banke izbjegavaju egzaktno navoditi), koje druge proizvode banka nudi i pod kojim uvjetima.

Dobro obavljen posao može nam uštedjeti značajna sredstva i olakšati vođenje osobnih (i onih poslovnih) financija.

Photo courtesy of Pixabay.

ostavite svoj komentar