Kokice iz mikrovalne

Tako omiljene i tako nezdrave…

Tko još ‘po starinski’ priprema kokice u tavi? Malo tko. No, kokice iz mikrovalne postale su uobičajena pratnja naših druženja uz tv, prijateljskih okupljanja, dječjih zabava…

Stručnjaci upozoravaju – kokice iz mikrovalne jedan su od najnezdravijih i po zdravlje najopasnijih namirnica. Tvar za koju se tvrdi da je tomu uzrok nalazi se u papirnatoj vrećici (njenoj impregnaciji) u kojoj kupujemo kokice za pripremu u mikrovalnoj pećnici. Ona služi kako bi zadržala masnoću unutar pakiranja. Koristi se i za pakiranje drugih (gotovih i polugotovih) proizvoda za pripremu u mikrovalnoj pećnici.

Osim toga, maslac kojim je natopljeno zrnje kukuruza u vrećici sadrži kemikaliju diacetyl, poznati pojačivač ukusa koji se povezuje s bolestima bronhija i pluća. Pare tog maslaca navodno su također vrlo opasne i mogu ozbiljno narušiti zdravlje. Savjetuje se stoga ne udisati topli miris kokica neposredno izvađenih iz mikrovalne pećnice. Treba ih pustiti da se ohlade prije nego se otvori pakiranje, preporučuju stručnjaci.

Danas gotovo svako domaćinstvo ima mikrovalnu pećnicu. Premda su o njenoj sigurnosti odnosno štetnosti po zdravlje rađena mnoga istraživanja,još uvijek ne možemo izričito tvrditi da je isključivo štetna ili pak posve sigurna za korištenje. Upotrebom neadekvatnog posuđa za pripremu hrane u mikrovalnoj i čestom konzumacijom polugotovih proizvoda svakako ne doprinosimo zdravlju, u tome se svi slažu.
Onima koji se kokica ne žele odreći savjetujemo da ne kupuju polupripremljene i začinjene kokice za pripremu u mikrovalnoj, već obične, koje se mogu pripremiti u tavi..

“Popcorn”- Image courtesy of piyato / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar