Kokosovo mlijeko

Ukusno i hranjivo piće…

… dobiva se ekstrakcijom kokosovog oraha……

Kokosova palma (Cocos nucifera) je biljka iz porodice palmi, rasprostranjena u tropskim krajevima. To je izuzetna biljka koja se iskorištava u potpunosti – za hranu i piće, za izradu odjeće, kao građevinski materijal, kao sirovina za niz proizvoda.
U unutrašnjosti ploda nalazi se mesnati i tekući dio. Važno je znati da tekući dio iz unutrašnjosti ploda nije kokosovo mlijeko. Kokosovo mlijeko se proizvodi od mesnatog dijela ploda. Od mesnatog dijela kokosa radi se kokosovo brašno koje se često upotrebljava za izradu raznih slastica.
Kokosov orah u sirovu stanju sadrži 3,4% proteina i 33,5% masti (uglavnom zasićenih). Kokos je iznimno bogat magnezijem, kalijem i fosforom, a sadrži i manje količine željeza i cinka. Kokosovo mlijeko je bogato vitaminom C i mineralima zbog čega je izuzetno pogodno kao dio prehrane za sportaše. Odlično je za doručak, u juhama, kao napitak, u raznim slasticama… Veliku primjenu ima i u kozmetici.
Znalci tvrde da je home-made kokosovo mlijeko hranjivije i ukusnije od onog kupovnog. Uz to i znatno jeftinije. Pa ako imate vremena i volje…isprobajte.

ostavite svoj komentar