Kokosovo ulje

Kokosovo ulje iznimne je hranjive vrijednosti i farmakološkog djelovanja. Kokosova palma (Cocos nucifera) drvenasta je biljka tropskih krajeva. Njen plod koristi se za hranu i piće te u industriji krema i sapuna. Vlaknasti dijelovi ploda nekad su se  koristili za izradu užadi, tepiha i četki, za pokrivanje krovova i izradu pletenih rukotvorina. Deblo se koristi kao građevinski materijal, a od kore izrađuje se guma.

Kokosovo ulje se dobiva iz kopre, sušenog mesa kokosovog oraha. Ovo ulje ističe se visokim udjelom zasićenih masnih kiselina koje nisu štetne za zdravlje.

Zbog svog sastava kokosovo je ulje vrlo stabilno, sporo oksidira i ima rok trajanja duži od biljnih ulja koja sadrže veliku količinu nezasićenih masnih kiselina.

Najvažniji sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina (koja se nalazi u majčinom mlijeku), a ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Kokosovo ulje sadrži i kaprilnu kiselinu koja potice rast ”dobrih” bakterija, a prema rezultatima nekih istraživanja ova kiselina djeluje protiv candide i uništava parazite u probavnom traktu.

Kokosovo ulje lako se probavlja, daje brzu i trajnu energiju, potiče i jača imunološki sustav. Može ublažiti probavne tegobe kao što su žgaravica i sindrom nervoznih crijeva. Dokazano je da pospješuje zdravlje srca, održava normalnu razinu kolesterola, potiče metabolizam i poboljšava rad štitnjače. Prirodna kokosova masnoća u prehrani potiče normalizaciju lipida, štiti jetru i jača imunitet. Pomaže boljem iskorištavanju vitamina topivih u masti (A, D, E, K), vitamina B skupine i minerala (kalcija, magnezija i željeza).

Ovo ulje koristi se i kao ulje za masažu i njegu kože. Sprječava infekcije, čini kožu mekšom, sprječava stvaranje bora i staračkih pjega. Kokosovo ulje lako prodire u kožu i značajno pridonosi čvrstoći i elastičnosti kože.

Vrlo je otporno na visoke temperature pa se može koristiti za prženje i pečenje.
Kokosovo ulje pruža energiju i osjećaj sitosti pa tijelo ima manje potrebe za hranom koja je bogata šećerom i škrobom. Umjerena terapeutska doza je 3-4 žlice ulja dnevno.

Važno je konzumirati hladno prešano kokosovo ulje (virgin), a ne rafinirano. 
Rafinirano i stvrdnuto kokosovo ulje dobiva se iz suhe tvari koja je ostala nakon hladnog prešanja. Ekstrahira se, zatim se hidrogenizira i nema iste karakteristike kao hladno prešano ulje.

Na nižim temperaturama kokosovo je ulje u čvrstom stanju (krutina), a na temperaturi iznad 23°C postaje tekuće.

Photo courtesy of Pixabay

.

ostavite svoj komentar