Koliko mesa konzumirati?

Ne postoji jedinstven odgovor na ovo pitanje…

Nutricionisti kažu da to ovisi o dobi osobe, zdravstvenom stanju, aktivnostima i načinu života i mnogim drugim čimbenicima. Meso ima važne nutritivne vrijednosti i ne treba ga potpuno izbaciti i z prehrane.
Zdrava prehrana uključuje dvije porcije bjelančevina (proteina ) dnevno, odnosno bjelančevine bi trebale sačinjavati 12-15% naše prehrane. Budući je meso (uz mnoge druge namirnice ) bogato bjelančevinama i željezom, treba ga jesti u skladu sa tim spoznajama. Crveno meso sadrži više bjelančevina od bijeloga.

Pretjeranim unosom bjelančevina u organizam povećava se stvaranje aminokiselina u tijelu, što dodatno opterećuje bubrege. Na taj način dodatno se troši energija što donekle objašnjava i brzi gubitak kilograma kod pridržavanja dijeta koje se baziraju na povećanom unosu bjelančevina i smanjenom unosu ugljikohidrata.
Veći problem od konzumiranja veće ili manje količine mesa jest konzumiranje mesnih prerađevina. One su bogate zasićenim masnoćama, šećerima, solju i konzervansima. Konzumiranje ove vrste hrane (hrenovke, kobasice, suhomenati proizvodi) treba svesti na minimum i tu nema dvojbi – svi stručnjaci se slažu s ovom tvrdnjom.
Zaključak jedne od najopsežnijih studija provedenih na ovu temu (od strane European Prospective Investigation) u koju je bilo uključeno pola milijuna osoba jest da postoji malo dokaza koji potvrđuju povezanost raka debelog crijeva i želuca sa konzumiranjem crvenog i prerađenog mesa, ali samo ukoliko se radi o malim ili umjerenim količinama.

Svi stručnjaci slažu se u jednom – ne treba se odreći mesa, ali treba ga jesti u umjerenim količinama i kombinirati sa drugim namirnicama.

ostavite svoj komentar