Koliko smo ekološki osviješteni?

Rezultati istraživanja nisu obećavajući…

Zaključak provedenih istraživanja je: još uvijek postoji veliki dio stanovništva na koji se može i mora utjecati u cilju savjesnog i odgovornog ponašanja prema okolišu.

Odvajanje ambalaže i štednja vode i energenata najčešći su oblici ekološkog ponašanja, no tome je više doprinijela trenutna ekonomska situacija nego razvijena ekološka svijest.

Naši sugrađani rijetko odvajaju stari papir, štedne žarulje koristimo rijetko, odvajanje organskog od neorganskog otpada posve nam je strano (uz to nisu niti stvoreni preduvjeti za odvajanje), u dobrovoljno čišćenje okoliša uključuje se izrazito mali postotak građana,a kategorija građana mlađe dobne skupine (od 15-24 godine) ne pokazuje razvijenu svijest o važnosti očuvanja okoliša.

Pred nadležnim državnim istitucijama, udrugama i ekološki osviještenim pojedincima zadaća je da obrazovanjem, društvenim normama, poticajima i drugim mjerama utječu na podizanje razine ekološke svijesti u građana.

Što činiti? Odakle krenuti?
Pokušajmo biti disciplinirani i odvajati papire i plastiku. Za početak je to stvaranje nove navike koja se treba uhodati. Jednostavno je jer se ti kontejneri nalaze nama nadohvat ruke, posvuda po naseljima.

ostavite svoj komentar